NOS NieuwsAangepast

BP-ingenieur opgepakt om olieramp

In de Verenigde Staten is een oud-ingenieur van oliemaatschappij BP opgepakt. Hij zou bewijsmateriaal over de olieramp in de Golf van Mexico hebben vernietigd.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de man honderden sms'jes van hemzelf en een manager van BP gewist. In die berichten zou gevoelige informatie staan die aantoont dat BP veel eerder op de hoogte was van de omvang van de ramp. De ingenieur zat in het team dat moest kijken hoe het olielek het beste kon worden gedicht.

Sms-berichten verwijderd

Hij had van BP opdracht gekregen om alle sms-berichten te bewaren. Door ze toch te verwijderen, heeft hij het onderzoek tegengewerkt, zegt justitie. Het is de eerste arrestatie in het onderzoek naar de olieramp.

750 miljoen liter

Door een explosie op het booreiland Deepwater Horizon in april 2010 kwamen 11 mensen om het leven. Zo'n 750 miljoen liter olie kwam in de Golf van Mexico terecht. Duizend kilometer kustlijn raakte vervuild.

Pas na 85 dagen slaagden ingenieurs erin om de bron af te sluiten. President Obama noemde het "de ergste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl