NOS NieuwsAangepast

Rutte: verkiezingen op 12 september

De Tweede Kamerverkiezingen zijn waarschijnlijk op 12 september. Premier Rutte zei in de Tweede Kamer dat het kabinet er vrijdag nog een besluit over moet nemen.

"Maar alles overziende lijkt 12 september het meest recht te doen aan de opvattingen van de Kamer," aldus Rutte. De Kamer leek eerst aan te sturen op verkiezingen in juni, maar kwam daar later van terug.

Bezuinigingen

Rutte zei verder dat hij van plan is om snel voorstellen naar de Tweede Kamer te sturen voor bezuinigingen. Die plannen moeten de basis vormen voor wat het kabinet voor 30 april aan Brussel voorlegt om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen.

De voorstellen moeten ook de contouren bevatten van de begroting voor volgend jaar, zei Rutte in het Kamerdebat over de val van zijn kabinet. Waarschijnlijk is er donderdag een apart debat over de bezuinigingen en Rutte zei dat hij er rekening mee zal houden dat de politieke situatie is veranderd.

De premier benadrukte dat Nederland echt moet voldoen aan de eis van Europa om het begrotingstekort volgend jaar tot 3 procent te beperken. Volgens hem volgt er anders een boete.

Vertrouwen

De oppositie liet doorschemeren weinig vertrouwen te hebben in de aanpak van de premier. Rutte zei verder dat hij anderhalf jaar goed heeft samengewerkt met de PVV en dat hij erg teleurgesteld is over het mislukken van het Catshuis-overleg. Volgens hem kwam het opstappen van PVV-leider Wilders zaterdag als een verrassing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl