NOS NieuwsAangepast

'Meldingsplicht Q-koorts kwam laat'

Oud-minister Verburg vindt dat het kabinet bij het aanpakken van de Q-koorts op één punt sneller had kunnen handelen. De meldingsplicht had volgens haar sneller moeten worden ingevoerd.

Over die plicht werd eind 2007 voor het eerst gesproken, maar hij kwam er pas in juni 2008. "Dat had sneller gemoeten", zei Verburg in een verhoor door Nationale Ombudsman Brenninkmeijer.

In juni was het lammerseizoen net voorbij en dat is de periode waarin Q-koorts-bacteriën vrijkomen bij abortussen en bij het werpen van lammeren. Verburg: "Als u me vraagt of een eerdere meldingsplicht had geleid tot minder patiënten, dan zeg ik nee. De Gezondheidsdienst voor Dieren had alle besmette locaties in het vizier."

Gezondheid mens voorop

De oud-minister was net als haar collega van Volksgezondheid Klink tevreden over de aanpak van de Q-koorts. "Onze lijn is steeds geweest: hoe kunnen we handelen, hoe effectief zijn die maatregelen en hoe proportioneel zijn ze."

Tijdens het verhoor benadrukte Verburg dat de volksgezondheid altijd voorop heeft gestaan bij de aanpak van de Q-koorts. "Natuurlijk keek ik vanuit mijn verantwoordelijkheid met een veterinaire bril naar de Q-koorts. Maar voor de heer Klink en mij stond de gezondheid van de mensen voorop. Als je moet kiezen tussen de gezondheid van mens of dier is er maar één keus mogelijk."

Ander beeld

Oud-minister Klink ontkende in zijn verhoor dat tijdens de Q-koortsepidemie in 2009 economische belangen zwaarder hebben gewogen dan gezondheidsbelangen.

De stukken over de totstandkoming van het beleid rond de Q-koorts laten een ander beeld zien. Dat stelde de onderzoekscommissie Van Dijk vast, in navolging van de NOS.

Aan het slot van haar verhoor zei Verburg dat ze vanochtend het gevoel had dat ze naar een rechtbank ging die zijn vonnis al had geveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl