NOS NieuwsAangepast

'Timosjenko in hongerstaking'

De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die een gevangenisstraf uitzit voor machtsmisbruik, is in hongerstaking gegaan. Dat zegt haar advocaat.

Timosjenko is volgens hem vrijdag gestopt met eten uit protest tegen haar behandeling in de gevangenis en de ontwikkelingen in Oekraïne.

Blauwe plekken

De vroegere premier van Oekraïne heeft al langer last van ernstige rugklachten. Volgens haar advocaat is ze tegen haar wil naar het ziekenhuis gebracht. Ook zou ze blauwe plekken op haar armen en buik hebben opgelopen toen ze naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Timosjenko werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Toen ze als premier in 2009 een gasdeal sloot met Rusland zou ze buiten haar boekje zijn gegaan. Ze zou op eigen gezag, zonder overleg met de president, een veel te hoge prijs hebben afgesproken met Rusland. De overeenkomst zou Oekraïne zo'n 140 miljoen euro hebben gekost.

Belastingfraude

Het proces tegen Timosjenko is door het Westen scherp veroordeeld. Timosjenko zelf spreekt van een politiek proces.

Tegen Timosjenko loopt ook nog een proces vanwege belastingfraude. Ze weigert die zittingen bij te wonen omdat haar gezondheid dat niet toelaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl