NOS NieuwsAangepast

Duitse miljarden tegen kernenergie

Energiebedrijven in Duitsland gaan de komende jaren samen 60 miljard euro investeren om kernenergie te vervangen. Ze bouwen nieuwe windmolenparken en nieuwe gas- en kolencentrales. In totaal staan er de komende jaren 84 nieuwe projecten gepland.

Het besluit van de energiesector werd bekendgemaakt op de Hannover Messe, één van de grootste industriebeurzen ter wereld. De Duitse energiebedrijven gaan de energierevolutie "met aanzienlijk investeringsoptimisme tegemoet", zei de directeur van de nationale energieassociatie BDEW.

Verzekeringssysteem

Belangrijkste vraagstuk voor de energiebedrijven is hoe het ontbreken van voldoende elektrische leidingen moet worden opgevangen en wie er aansprakelijk en verantwoordelijk voor is. Voor het risico op beschadiging of veiligheidsproblemen moet een verzekeringssysteem worden bedacht.

Bondskanselier Merkel spreekt begin mei met de hoofden van de grootste Duitse energiebedrijven.

Na de nucleaire ramp in Fukushima in Japan vorig jaar besloot de Duitse regering om versneld te stoppen met kernenergie. Zeven centrales werden onmiddellijk gesloten, waarvan drie definitief niet meer opengaan. Van de andere centrales werd de looptijd verkort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl