NOS NieuwsAangepast

Debat over kabinetscrisis

De Tweede Kamer heeft 4,5 uur gepraat over de val van het kabinet. Lees hier de belangrijkste punten van het debat na.

18.15 uur: Debat is afgelopen

17.46 uur Rutte wil verkiezingen op 12 september

Hij wijst erop dat het kabinet nog een besluit moet nemen.

17.22 uur: Rutte wil brief met bezuinigingsplannen maken

Rutte, vicepremier Verhagen en de minister van Financën De Jager wil vanavond een lijst opstellen met mogelijke bezuinigingsvoorstellen voor 2013. Voor 30 april wil de Europese Commissie weten hoe Nederland denkt voldoende te kunnen bezuinigen. Rutte wil het werkdocument morgen naar de Tweede Kamer sturen. Donderdag kan de Kamer er dan over debatteren.

16.57 uur: "ik ben volledig verantwoordelijk"

De premier neemt zijn verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis, maar hij heeft geen spijt van de samenwerking met de PVV. "Ik heb gezegd dat dit kabinet er moest komen. Het is doodzonde dat het niet is gelukt," aldus Rutte. Hij ontkent dat door de samenwerking met de PVV het aanzien van Nederland in het buitenland is geschaad. "

16.27 uur: Debat tot kwart voor vijf geschorst

De Tweede Kamer is aan het woord geweest. Het debat is twintig geschorst. Daarna spreekt demissionair premier Rutte.

16.12 uur: SGP "ramp voor Bas en Willy"

Volgens SGP-leider Van der Staaij is het mislukken van de onderhandelingen een feest voor de oppositie, maar een ramp voor het land. "Het is een Het is een ramp voor Henk en Ingrid en voor Bas en Willy," aldus Van der Staaij. "Vijf keer verkiezingen in tien jaar tijd staat wat ons betreft haaks op de benodigde daadkracht."

16.07 uur: "Debat valt tegen"

"Het debat valt erg tegen. Fractievoorzitters komen nauwelijks uit hun stoel om het debat aan te gaan," twittert NOS-verslaggeefster Van der Heyde.

16.01 uur: CU: "Gedoe achter ons laten"

"We moeten de zorgen in het land serieus nemen. de zorgen van ondernemers, van ouderen, van jongeren en van mensen die hun huis niet kwijt raken," zegt Slob. "Nederland heeft weer perspectief nodig. We moeten het gedoe achter ons laten."

15.51 uur: Sap "Rutte moet excuus aanbieden"

De fractievoorzitter van GroenLinks vindt dat de premier verantwoordelijk is voor de "puinhoop". Ze hoopt dat er snel een begrotingsinformateur komt, die met de politieke partijen een begroting voor 2013 rond probeert te krijgen.

15.45 uur: Pechtold dringt aan op snelle hervormingen

"We kunnen hervormingen niet langer vooruitschuiven," aldus Pechtold. Ik ben blij dat er een meerderheid is voor verkiezingen na de zomer. Maar eerst is er nog een klus te klaren: de begroting van 2013 opstellen."

Lees hier de compete spreektekst van Pechtold.

15.40 uur: Roemer zorgen gebrek vertrouwen

De SP-leider maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen in de financiële sector en in de politiek. Lees hier de complete tekst van Roemer.

15.39 uur: PVV zet tekst Wilders op website

De complete spreektekst van Wilders is op de site van de PVV na te lezen. Hier de link.

15.34 uur: Roemer: Rutte verdient respect

15.24 uur: CDA "dit kabinet moet niet opgeven"

"Dat is nu moeilijker dan ooit. Want met de val van het kabinet is de verkiezingscampagne begonnen. Premier Rutte is nu lijsttrekker Rutte," aldus Buma.

15.22: Joost Vullings over verwijt CDA

Via twitter reageert NOS-verslaggever Vullings op het CDA-verwijt aan PvdA, SP en PVV.

"Niet handig van Buma om uit te halen naar PvdA en SP over koopkracht AOW'ers. Volgens mij heeft hij ze hard nodig."

15.26 CDA haalt uit naar PvdA, SP en PVV

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma hekelt partijen die zich volgend jaar niet aan een begrotingstekort van 3 procent willen houden/ Volgens hem loopt Nederland het risico op een boete van de Europese Commissie en op een steeds hogere rente. Hij sneerde naar PvdA, PVV en SP, dat de AOW'ers daar uiteindelijk de dupe van zouden worden.

15.10 uur: Met bloedend hart afscheid

Wilders betreurt dat het Catshuis overleg niet is gelukt. "We hebben met bloedend hart afscheid genomen. We hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt.

15.06 uur: Wilders "altijd gezegd dat de kans fifty-fifty was"

De PVV-leider zegt dat hij altijd tegen de onderhandelaars Rutte en Verhagen heeft gezegd dat er pas een deal is als het totaalpakket op tafel legt. "Het is volstrekt onzin om te suggeren dat er al een overeenstemming was," aldus Wilders.

14.59 uur: Wilders "het kon niet anders"

PVV-leider vindt dat zijn partij de afgelopen dagen flink de zwarte piet heeft gekregen. Hij legt uit hoe slecht de bezuinigingsmaatregelen zouden uitpakken voor Nederland. De werkloosheid zou stijgen, de economische groei zou geremd worden en de koopkracht zou dalen, benadrukt Wilders. "Wij zijn niet aan het pluche gaan plakken. We tonen moed. We konden niet anders," aldus Wilders.

14.33 uur: PvdA: geen harde verwijten maken

PvdA-leider Samsom wil het kabinet-Rutte geen harde verwijten maken omdat "we door moeten". "Er is tijd vermorst. We moeten een nieuwe start maken," aldus Samsom. De PvdA vindt het nog steeds verantwoord om verkiezingen voor de zomer te houden. "Maar omdat een grote minderheid in de Kamer daar anders over denkt, moeten er toch maar verkiezingen op 12 september komen," zegt Samsom.

Lees hier de complete tekst van Samsom.

14.29 uur: D66 wil debat over financiële voorstellen

D66 wil donderdag om tien uur een debat over de financiële plannen van verschillende partijen om de begroting van 2013 op orde te krijgen. De VVD is er niet tegen.

14.17 uur: D66 mist bij VVD verantwoordelijkheidsgevoel

Pechtold hekelt het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van VVD-fractievoorzitter Blok. Tot verbijstering van D66 sluit de VVD in de toekomst samenwerking met de PVV niet uit. "Samenwerking met de PVV heeft niets opgeleverd. U staat met lege handen. Ik verwacht dat u dat inziet," aldus Pechtold.

14.06 uur: VVD: snel verkiezingen

VVD-fractievoorzitter Blok begint na de korte verklaring van Rutte met zijn betoog. "Nederland staat er slecht voor," aldus Blok. Hij had liever voor de zomer verkiezingen gehad, maar daar is geen meerderheid voor. "Er gaat nu kostbare tijd verloren." De ChristenUnie is het er niet mee eens.

14.04 uur: Rutte legt verklaring af

De verklaring duurt niet langer dan twee minuten. De premier betreurt de val van zijn kabinet. "Stilstand is niet goed," aldus Rutte. Hij hoop dat de Tweede Kamer samen met het kabinet alles zal doen wat nodig is om Nederland door deze economisch moeilijke omstandigheden te helpen. "De economie hapert, de werkgelegenheid staat onder druk en de staatsschuld groeit snel", aldus Rutte.

13.59 uur: Rutte: eerst de Kamer aan de beurt

Premier Rutte blijft zwijgen over de val van zijn kabinet. "We gaan nu eerst met de Kamer debatteren."

13.58 uur: Wilders: het wordt een stevig debat

PVV-leider Wilders denkt dat het een stevig debat wordt, maar daar houdt hij van. "Ik heb geen zin in zwartepieten."

13.57 uur: Samsom: we moeten verder

PvdA-fractievoorzitter Samsom zegt voor het debat dat hij niet van plan is om lang stil te staan bij het mislukken van het Catshuisberaad. "Er kunnen veel verwijten gemaakt worden, maar we moeten vooruit kijken."

13.55 uur: Pers wacht op begin debat

13.40 uur: De sprekerstijden

De grote fracties van VVD, PvdA, PVV en CDA krijgen 10 minuten spreektijd; de SP, D66 en GroenLinks 7 minuten; de ChristenUnie, SGP en de Partij van de Dieren 5 minuten en Brinkman 2,5 minuten.

Maandag bood het kabinet-Rutte zijn ontslag aan. Lees hier het verslag over de val van het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl