NOS NieuwsAangepast

Z-Sudan: aanval oorlogsverklaring

De president van Zuid-Sudan ziet de aanvallen van Sudan als een oorlogsverklaring. Gisteren vielen Sudanese vliegtuigen een markt en een olieveld in Zuid-Sudan aan, waarbij zeker twee mensen om het leven kwamen. Ook vannacht zijn er volgens Zuid-Sudan bombardementen geweest.

President Salva Kiir van Zuid-Sudan zei tijdens een bezoek aan zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao dat zijn noorderbuur met de aanvallen de oorlog heeft verklaard aan zijn land.

VN-chef Ban Ki-moon heeft de bombardementen op Zuid-Sudan veroordeeld. Hij roept de partijen op het geweld te staken en een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict.

Olievelden

De afgelopen tijd is het geweld in het grensgebied tussen beide landen toegenomen. Sudan en Zuid-Sudan zijn het niet eens over de exacte loop van de grens. In het gebied liggen belangrijke olievelden, die door beide landen worden geclaimd.

President Bashir van Sudan zei dit weekend dat onderhandelen met Zuid-Sudan geen zin heeft: "Zij begrijpen niets, behalve de taal van geweren en munitie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl