NOS NieuwsAangepast

'Q-koorts mogelijk uit Frankrijk'

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De Q-koorts is mogelijk vanuit Frankrijk in Brabant terechtgekomen. Dat zegt de oud-voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van ZLTO, Jan Lokven. Hij is een van de betrokkenen bij de Q-koortsuitbraak die vandaag worden gehoord door de Nationale Ombudsman in Den Bosch.

"In 2005 was er in Frankrijk een uitbraak van Q-koorts. In die tijd haalden veel boeren daar mooi stro vandaan voor in hun stallen. In Brabant is veel stro nodig en dan is Frankrijk dichtbij en de kwaliteit van het stro is er goed." Van Lokven denkt dat die stro-import bepalend is geweest.

Van Lokven maakte de uitbraak ook als geitenhouder mee. Hij verdedigde het besluit om omwille van de privacy van de boeren heel lang te wachten met het bekendmaken van de adressen van de besmette bedrijven.

Privéleven

De geitenhouders hadden in hun privéleven veel last van de uitbraak. Van Lokven: "Ik speel in de plaatselijke fanfare. Daar zei iemand tegen me 'mag je hier wel zitten blazen? Moet je niet thuis blijven?' Toen wist niemand of mijn bedrijf besmet was".

Van Lokven vertelde ook dat kinderen van boeren niet meer uitgenodigd werden voor feestjes en dat het op een school zelfs gebeurde dat ouders vroegen of kinderen van geitenhouders in een andere klas geplaatst konden worden.

Voorzitter Van den Berg van de patiëntenorganisatie Q-uestion zei tijdens het verhoor juist dat er in 2007 meer informatie verstrekt had moeten worden. Hij gelooft niet dat dat tot paniek zou hebben geleid. "Toen de lijst met besmette bedrijven uiteindelijk in december 2009 bekend werd gemaakt, is er geen hetze ontstaan tegen de boeren en ook geen paniek. Het onthouden aan het publiek van belangrijke informatie is vele malen erger dan die kans dat er paniek ontstaat."

Schadefonds

Van den Berg herhaalde zijn pleidooi voor de instelling van een fonds waaruit schade vergoed kan worden. Ook wil hij excuses van de overheid. "Het zou genoeg als de overheid zegt: wij verontschuldigen ons voor het lijdzaam toekijken bij de uitbraak van Q-koorts."

Veel van de 250 leden van Q-uestion zijn in grote problemen gekomen door de Q-koorts, zegt Van den Berg. Mensen raakten hun baan kwijt, konden opleidingen niet afmaken, moesten soms gedwongen hun huis verkopen en stuiten op grote moeilijkheden bij het verkrijgen van (verzekerings)uitkeringen. Het vermoeidheidssyndroom dat veel chronische Q-koorts patiënten hebben, wordt door het UWV niet erkend als grond voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Bij de openbare hoorzitting hoort ombudsman Brenninkmeijer ook de oud-ministers Verburg en Klink over hun rol in de Q-koortsuitbraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl