NOS NieuwsAangepast

Nederland haalt 2 miljard euro op

De Nederlandse staat heeft bijna 2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van twee staatsleningen. Het ging om een tweejarige lening en om een 25-jarige lening. De geslaagde plaatsing is geen verrassing en bevestigt dat het vertrouwen in Nederland nog altijd hoog is. De Nederlandse staat mikte met de uitgifte op een bedrag tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro.

De 25-jarige staatslening met een looptijd tot 2037 is waarschijnlijk de laatste extra-langlopende staatslening voor dit jaar en is vooral voor pensioenfondsen interessant. Investeren in langlopend schuldpapier kan gezien worden als een blijk van vertrouwen. Leningen met een looptijd van 25 jaar of langer worden niet vaak uitgegeven. De staat betaalt vandaag voor deze langlopende lening een rente van 2,78 procent.

Daarmee is Nederland goedkoop uit, want halverwege 2011 moest voor dit soort leningen nog meer dan 3,5 procent rente betaald worden. De laatste keer dat een 25 jaarslening werd uitgegeven was in mei 2007 en toen bedroeg de rente ongeveer 4,5 procent.

Financiële markten

Door de Europese schuldencrisis is de rente op allerlei soorten Nederlands schuldpapier het afgelopen jaar fors gedaald, terwijl de rente voor probleemlanden is gestegen. Nederland heeft daardoor de voorbije maanden goedkoop de staatschuld kunnen financieren, met flink lagere rentelasten. Zo veilde de staat in januari nog een 30-jarige staatslening voor maar 2,5 procent.

Door de politieke crisis zijn de ogen van de financiële markten gericht op Nederland. Beleggers en investeerders zijn bezorgd omdat de schuldencrisis nu is doorgedrongen tot de kern van de eurozone en uitgerekend bij een land dat te boek staat als financiëel betrouwbaar en stabiel. Dit kan ertoe leiden dat de rente gaat oplopen, zeker als de kredietwaardigheid in het geding komt.

Kredietbeoordelaar Moody's liet gisteren weten dat de politieke crisis Nederland een negatieve aantekening bezorgt, maar aan de huidige hoogste rating van AAA verandert er voorlopig niets.

Onrust obligatiemarkten

De politieke crisis leidde gisteren tot onrust op de obligatiemarkten. Het verschil tussen de Nederlandse 10-jaarsrente en de Duitse 10-jaarsrente liep op naar meer dan 0,8 procent, het grootste verschil in meer dan drie jaar.

Doorgaans zitten de beide landen dicht op elkaar en wordt hun schuldpapier door de markt gezien als zeer betrouwbaar en vrijwel risicoloos. Het verschil in rente is vandaag weer licht gedaald, maar blijft toch nog erg groot. Doorgaans verschillen de Nederlandse en Duitse rente slechts 0,2 à 0,3 procent van elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl