NOS NieuwsAangepast

Californië stemt over doodstraf

In Californië wordt in november een referendum gehouden over het afschaffen van de doodstraf. In de Amerikaanse staat zitten momenteel 725 gevangenen in de dodencel.

Om het referendum erdoor te krijgen, waren ruim 500.000 handtekeningen nodig. Met meer dan 800.000 werd dat aantal ruimschoots gehaald.

De volksraadpleging wordt gehouden op 6 november, op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen. Als het voorstel wordt aangenomen, wordt de straf van de ter dood veroordeelden omgezet in levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating.

'Duur'

Met het afschaffen van de doodstraf bespaart de staat miljoenen dollars, zeggen voorstanders van de maatregel. Bijvoorbeeld door een deel van de San Quentin-gevangenis te sluiten, de grootste afdeling in de VS voor ter dood veroordeelden. Dat geld zou gebruikt kunnen worden om onopgeloste moorden en verkrachtingen te onderzoeken, aldus de voorstanders.

"Ons systeem functioneert niet, is duur en de kans op een fout is groot", zegt Jeanne Woodford, voormalig bewaker van San Quentin. Woodford zet zich tegenwoordig als advocaat in tegen de doodstraf.

Laatste executie

Sinds Californië de doodstraf in 1978 herinvoerde, zijn er dertien mensen ter dood gebracht. In 2006 was de laatste executie. In dat jaar oordeelde een rechter dat er een aantal verbeteringen moest worden aangebracht in San Quentin, zoals een nieuwe executieruimte en nieuwe protocollen voor de dodelijke injectie.

Californië is één van de 35 staten in de VS waar de doodstraf nog bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl