NOS NieuwsAangepast

Meer aanrijdingen met politieauto's

Het aantal aanrijdingen met politieauto's is in 2010 gestegen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de politie. In 2010 waren er 9630 schademeldingen. Een jaar eerder waren dat er 9256.

In 20 procent van alle gevallen ging het om aanrijdingen met grote schade. Bij de rest bleef de schade beperkt. Het ging daarbij behalve om ongelukken ook onder meer om parkeerschade.

In 2010 kwamen twee politiemedewerkers bij een auto-ongeluk om het leven. Dat gebeurde volgens de politie tijdens woon-werkverkeer in een politieauto. Bij ongelukken in noodsituaties raakten drie agenten en 42 burgers gewond.

Zwarte doos

De Raad van Korpschefs probeert al jaren het aantal schadegevallen met politieauto's terug te dringen. Er worden onder meer crashrecorders in auto's ingebouwd. Met zo'n zwarte doos kan bijvoorbeeld worden nagegaan hoe hard een auto vlak voor een ongeluk reed en of de zwaailichten werden gebruikt.

De politie denkt dat agenten bewuster rijden in auto's met een crashrecorder. Bij een proef met de recorder bij het korps Rotterdam-Rijnmond daalde het aantal aanrijdingen met een kwart.

Verder moeten agenten sinds een paar jaar rijvaardigheidscursussen volgen en worden auto's uitgerust met parkeersensoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl