Kinderopvang in plaats van varkens

Petra Blom startte een kinderopvang op de boerderij»
Petra Blom startte een kinderopvang op de boerderij NOS

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Steeds meer boerenbedrijven halen een deel van hun inkomsten uit nevenactiviteiten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week. Vooral de kleinere bedrijven verdienen erbij.

Feestjes en partijen, paardenstalling, verkoop van kaas en andere streekproducten en zelfs kinderopvang; alles kan tegenwoordig op de boerderij. Niet zelden zorgen die nevenactiviteiten voor 40 of 50 procent van de totale omzet.

Kinderopvang

Het was altijd een grote wens van Petra Blom uit Hekendorp: op de boerderij iets leuks ondernemen naast het houden van melkkoeien. Twee jaar geleden besloot ze, samen met haar man, de varkens eruit te doen. Daarvoor in de plaats kwam een kinderopvang.

Dagelijks lopen er zo'n 27 kinderen rond op de boerderij tussen de koeien, geiten, eenden en kippen. "Ze vinden het geweldig. Het daagt ze uit en draagt bij aan hun ontwikkeling." Haar initiatief blijkt bovendien een schot in de roos. "Er is zelfs een wachtlijst. Dat had ik niet gedacht toen ik hiermee begon, dat het zo mooi zou worden."

Tot rust komen

Even verderop, in Haastrecht, zijn Willemijn en Niek de Boer ook druk met 'andere zaken', naast de 140 melkkoeien; de voormalige hooiberg is omgebouwd tot feest- en vergaderzaal, er is een kaaswinkel en een paardenopvang. "Zo'n 40 procent van onze verdiensten halen we uit de nevenactiviteiten", zegt Willemijn.

Er komen veel 'mensen uit de stad' kijken op de boerderij. Niek: "Er leven zo veel vooroordelen over het boerenbedrijf: dat het altijd stinkt op de boerderij, dat het een rommeltje is. En steevast vragen bezoekers ook: komen de koeien wel buiten, alsof dat automatisch beter is. Nou, daar kunnen we veel voorlichting over geven."

Volgens Willemijn 'moeten mensen zoveel in deze tijd'. "Hier kunnen ze een beetje tot rust komen".

Aantallen:

Agrarische kinderopvang
2009 - 64
2010 - 184
2011 - 209

Boerderij educatie
2009 - 108
2010 - 646
2011 - 791

Bron: CBS

Deel deze pagina

Video

Helft van land- en tuinbouwbedrijven verdient bij

Boeren worden steeds creatiever om hun teruglopende inkomsten aan te vullen. Door hun producten te verkopen in een winkel aan huis.... Of nevenactiviteiten zoals het verhuren van een leegstaande stal aan caravanbezitters. Ruim de helft van de land- en tuinbouwbedrijven verdient inmiddels bij.

Audio

  • 'Kinderopvang op boerderij goed voor 50 procent van omzet' Steeds meer boerenbedrijven halen een deel van hun inkomsten uit nevenactiviteiten, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek... deze week. Kinderopvang lijkt daarbij de nieuwste trend. Het blijkt zelfs een gat in de markt. Verslaggever Jeroen Schutijser begaf zich tussen de peuters en kleuters op een boerderij in het Utrechtse Hekendorp.
  • 'Hooiberg verbouwd tot vergader- en feestlocatie' Steeds meer boerenbedrijven halen een deel van hun inkomsten uit nevenactiviteiten, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek... deze week. Het aantal stijgt zelfs explosief. Vooral kleinere boeren verdienen iets extra's met bijvoorbeeld feestjes en partijen, paardenopvang en vergaderingen. Verslaggever Jeroen Schutijser op bezoek bij vee- en kaasboerderij 'De Twee Hoeven' in Haastrecht.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio