NOS NieuwsAangepast

AEX even onder 300 punten

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is vandaag onder de psychologisch belangrijke grens van 300 punten gezakt. Dat is voor het eerst dit jaar.

Uiteindelijk sloot de AEX iets hoger, op 301,27 punten. Dat is een verlies van bijna 2,6 procent. Ook op de andere Europese beurzen worden verliezen van rond de 3 procent opgetekend. Op de Duitse beurs was het verlies zelfs bijna 3,4 procent.

Beleggers en investeerders maken zich zorgen over de Europese schuldencrisis en tegenvallende economische ontwikkelingen in Europa en China.

Financiële aandelen

Vooral de koersen van banken en verzekeraars, zoals ING, SNS Reaal en Aegon staan zwaar onder druk en verliezen meer dan 5 procent. Banken hebben op hun balans vele miljarden aan beleggingen in staatsobligaties staan. De enige witte raaf in de AEX is het aandeel Philips na meevallende kwartaalcijfers.

Op de kapitaalmarkten stijgt de rente op Nederlandse staatsleningen en daalt de Duitse rente. Nederland dreigt nu niet aan de Europese afspraak te voldoen van een maximaal begrotingstekort van 3 procent omdat de noodzakelijke bezuinigingen uitblijven.

Staatsschuld

Door de politieke crisis in Nederland is de vraag naar Duits schuldpapier groot. Daardoor daalt de Duitse rente. De stijgende rente van Nederland wijst op weinig vraag of op de verkoop van dat schuldppapier. Duitse staatsleningen worden als veiliger gezien dan Nederlands schuldpapier, ook al hebben beide landen een triple-A status, de hoogste status van kredietwaardigheid.

Het renteverschil (de zogenaamde 'spread') tussen de Duitse en Nederlandse tienjarige staatsleningen is opgelopen tot bijna 0,8 procent en dat is ongekend. Doorgaans bedraagt het verschil 0,2 tot 0,4 procent. Ook de rente op Spaans schuldpapier is weer opgelopen tot boven de 6 procent.

De AEX startte dit jaar op 312 punten en golft nu al bijna 4 maanden op en neer. De hoogste stand was 337 punten halverwege de maand maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl