Kabinet-Rutte gevallen

Premier Rutte vertrekt bij koningin Beatrix»
Premier Rutte vertrekt bij koningin Beatrix ANP

Premier Rutte heeft koningin Beatrix het ontslag van zijn minderheidskabinet aangeboden. Daarmee is het kabinet na anderhalf jaar gevallen.

Zoals gebruikelijk heeft de koningin de ontslagaanvraag officieel in overweging genomen. Ze verzoekt de ministers en staatssecretarissen te blijven doen wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is. De bewindspersonen gaan daarmee demissionair verder. Rutte was vanmiddag zo'n twee uur bij de koningin.

In zijn ontslagbrief (.pdf) schrijft Rutte dat zich bij de onderhandelingen een pakket aftekende van bezuinigingen en hervormingen en dat hij nog voorstellen heeft gedaan voor reparatie van de koopkracht van mensen in de bijstand, lagere inkomens en AOW'ers. "Desondanks was de PVV niet bereid het pakket te aanvaarden," aldus Rutte.

Minderheidskabinet

Het kabinet-Rutte trad aan in oktober 2010. Het was een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Het kabinet regeerde op basis van twee documenten, een regeerakkoord en een gedoogakkoord.

De samenwerking met de PVV lag vooral in het CDA gevoelig, maar de partij bepaalde uiteindelijk na een tumultueus congres dat het kabinet een kans moest krijgen.

Toen de economie verslechterde en het begrotingstekort tegenviel, begonnen de drie partijen vorige maand onderhandelingen over miljardenbezuinigingen. Maar na zeven weken van overleg, besloot PVV-leider Wilders zaterdag een punt te zetten achter de besprekingen en daardoor kon Rutte niet langer op een meerderheid rekenen in de Kamer.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio