Kabinet-Rutte gevallen

Premier Rutte vertrekt bij koningin Beatrix»
Premier Rutte vertrekt bij koningin Beatrix ANP

Premier Rutte heeft koningin Beatrix het ontslag van zijn minderheidskabinet aangeboden. Daarmee is het kabinet na anderhalf jaar gevallen.

Zoals gebruikelijk heeft de koningin de ontslagaanvraag officieel in overweging genomen. Ze verzoekt de ministers en staatssecretarissen te blijven doen wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is. De bewindspersonen gaan daarmee demissionair verder. Rutte was vanmiddag zo'n twee uur bij de koningin.

In zijn ontslagbrief (.pdf) schrijft Rutte dat zich bij de onderhandelingen een pakket aftekende van bezuinigingen en hervormingen en dat hij nog voorstellen heeft gedaan voor reparatie van de koopkracht van mensen in de bijstand, lagere inkomens en AOW'ers. "Desondanks was de PVV niet bereid het pakket te aanvaarden," aldus Rutte.

Minderheidskabinet

Het kabinet-Rutte trad aan in oktober 2010. Het was een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Het kabinet regeerde op basis van twee documenten, een regeerakkoord en een gedoogakkoord.

De samenwerking met de PVV lag vooral in het CDA gevoelig, maar de partij bepaalde uiteindelijk na een tumultueus congres dat het kabinet een kans moest krijgen.

Toen de economie verslechterde en het begrotingstekort tegenviel, begonnen de drie partijen vorige maand onderhandelingen over miljardenbezuinigingen. Maar na zeven weken van overleg, besloot PVV-leider Wilders zaterdag een punt te zetten achter de besprekingen en daardoor kon Rutte niet langer op een meerderheid rekenen in de Kamer.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio