NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie vertrouwt NL

De Europese Commissie gaat ervan uit dat de Nederlandse regering alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om te kunnen voldoen aan de Europese begrotingsregels. Dat zei de woordvoerder van eurocommissaris Rehn op vragen over de politieke situatie in Nederland. "En niet omdat dat goed zou zijn voor Brussel, maar omdat dat goed is voor de Nederlandse economie en de Nederlandse burgers", zei hij.

De woordvoerder van Rehn, de Spanjaard Amadeu Altafaj, benadrukte dat het besluit over het beperken van het begrotingstekort een democratisch proces is geweest en dat het niet door 'Brussel' is genomen. Het werd aangenomen door de nationale regeringen, de nationale parlementen en het Europees Parlement, zei hij.

Oranje stropdas

Altafaj stelde tijdens de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie grappend, en in het Nederlands, dat hij speciaal voor de gelegenheid een oranje stropdas had omgedaan.

Nederland moet, net als alle andere EU-landen, uiterlijk 30 april plannen indienen over het terugdringen van het begrotingstekort. Voor Nederland geldt dat het tekort in 2013 moet zijn teruggedrongen tot onder 3 procent. Voldoen de plannen niet aan die norm, dan doet de Europese Commissie aanbevelingen om de norm te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl