NOS NieuwsAangepast

Rente voor Nederland loopt op

De rente op Nederlandse staatsobligaties is verder gestegen. Voor nieuwe leningen moet de overheid 2,4 procent rente betalen. De obligatiemarkt reageert hiermee op het mislukte Catshuisberaad.

Het renteverschil met Duitsland is opgelopen tot 0,8 procent. Normaal is dat verschil maar enkele tienden van een procent.

Markten houden rekening met een afwaardering van de Nederlandse kredietwaardigheid als de politieke crisis niet snel wordt opgelost en er niet snel een geloofwaardig pakket aan bezuinigingen op tafel ligt.

Onzekerheid

Volgens president Knot van De Nederlandsche Bank zou een lagere kredietwaardigheid betekenen dat de lasten van de staatsschuld op termijn met 3 tot 4 miljard euro per jaar oplopen.

De aandelenbeurzen reageren met koersdalingen op de ontwikkelingen in Den Haag. Ook de onzekerheid over de afloop van de Franse presidentsverkiezingen maakt beleggers ongerust.

De belangrijkste Europese beurzen staan op verlies van meer dan 2 procent. De Amsterdamse graadmeter AEX stond om 11.30 uur ruim 2,5 procent lager op 301 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl