NOS NieuwsAangepast

Kabinet biedt ontslag aan

Premier Rutte zal koningin Beatrix het ontslag aanbieden van zijn kabinet. Dit melden ingewijden in Den Haag.

Rutte is nu bij koningin Beatrix om haar te informeren over de "ontstane politieke situatie", zo is het officiële bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst. Naar verwachting maakt de RVD na het gesprek het aangeboden ontslag bekend.

De extra ministerraad is afgelopen. De VVD- en CDA-ministers hebben zo'n twee uur vergaderd.

Op allerlei niveaus wordt vandaag in Den Haag overlegd over de politieke situatie, nu het Catshuis-beraad is mislukt. De fractievoorzitters hebben met Kamervoorzitter Verbeet afgesproken dat er dinsdag een debat is over het mislukte Catshuisoverleg. Er is geen mondeling vragenuurtje.

PVV-leider Wilders zei voor het overleg dat hij niet meedoet aan het zwarte-pieten over de schuldvraag over het mislukte Catshuis-overleg. Hij heeft naar eigen zeggen vanaf het begin van de onderhandelingen gezegd dat de Europese 3 procent-norm niet heilig is. "En aan het eind maak je je mind op", zei hij.

Kiezer

De VVD-fractie heeft bijna anderhalf uur vergaderd. Na afloop zei fractievoorzitter Blok dat er verkiezingen moeten komen. "De kiezer is zo snel mogelijk aan het woord, omdat Nederland een doortastende aanpak van de crisis nodig heeft," aldus Blok.

Voor het begin van de ministerraad herhaalde vicepremier Verhagen van Buitenlandse Zaken dat het er naar uit ziet dat "we op weg zijn naar verkiezingen." Hij benadrukte dat de economie wel op de rails moet blijven.

Zwarte schaduw

Andere bewindslieden zeiden dat het een vervelende situatie is. Volgens minister Leers hangt er een grote zwarte schaduw over het land en gaat het er nu om wie bereid is daar overheen te springen.

In Den Haag gaat iedereen er vanuit dat er verkiezingen komen, maar wanneer is onduidelijk. Ook is onbekend wat er in de tussentijd zal gebeuren.

Steun

In elk geval moet de begroting voor volgend jaar worden voorbereid en mogelijk zoekt het kabinet steun bij andere dan de regeringsfracties voor bepaalde concrete maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl