NOS NieuwsAangepast

Kabinetsval van minuut tot minuut

Premier Rutte is vanmiddag bij Huis ten Bosch geweest om bij koningin Beatrix het ontslag van zijn kabinet in te dienen.De aanleiding is het mislukken van de Catshuisonderhandelingen tussen CDA, VVD en PVV over miljardenbezuinigingen.Lees de ontwikkelingen terug van minuut tot minuut.

18.52 uur: Einde liveblog

Hierbij sluiten wij het liveblog. Premier Rutte heeft vanmiddag, na overleg met de ministers, het ontslag van zijn kabinet ingediend bij koningin Beatrix. Daarna is er direct een discussie losgebarsten over wanneer er verkiezingen zouden moeten plaatsvinden, voor of na de zomer. Als vroegste datum wordt 27 juni genoemd. Morgen zal premier Rutte uitleg geven aan de Kamer over de ontstane politieke situatie. Voor alle ontwikkelingen kunt u de reguliere berichtgeving volgen via NOS.nl, radio, tv en teletekst.

18.49 uur: Politieke crisis slecht voor rente staatsschuld

De politieke crisis heeft negatieve effecten op de financiële markten. Vanmiddag zakte de AEX al even onder 300 punten. Daarnaast is de rente op staatsobligaties met 0,1 procent opgelopen.

18.38 uur: Rutte nog steeds favoriet voor functie premier

Mark Rutte is de favoriete premier voor het komende kabinet. Dat meldt EenVandaag op basis van een enquête onder ruim 10.000 mensen. Toch krijgt zijn eerste kabinet geen voldoende. Bijna 57 procent van de ondervraagden vindt dat het kabinet slecht heeft gepresteerd. De populairste bezuinigingsmaatregelen zijn volgens het onderzoek het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor mensen die een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten, het verlagen van het budget voor ontwikkelingshulp en het verhogen de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2015.

18.30 uur: Jack de Vries: VVD levert CDA een streek

Jack de Vries, oud-staatssecretaris en strateeg van het CDA, vindt dat de VVD het CDA een streek levert door op 27 juni verkiezingen te willen. Volgens hem kijkt de VVD met haar standpunt niet naar het landsbelang. De Vries denkt dat een lijsttrekkersverkiezing, waar geen tijd voor is als er snel verkiezingen komen, het CDA veel media-aandacht kan opleveren. De VVD ontneemt dat de partij nu, stelt hij.

17.44 uur: Toelichting maatregelen Catshuisberaad

Met het ontslag van het kabinet-Rutte is er een toelichting op de maatregelen (.pdf) die op tafel lagen in het Catshuis gepubliceerd. Hierin staat het hele pakket aan bezuinigingen dat werd besproken, maar waarmee Geert Wilders uiteindelijk niet akkoord ging.

17.29 uur: PvdD wil verkiezingen na de zomer

De Partij voor de Dieren wil niet dat de verkiezingen al op 27 juni plaatsvinden. De partij zou graag zien dat er wordt gewacht tot na de zomervakantie. "We vinden het belangrijk dat ook nieuwe partijen de gelegenheid krijgen om daaraan mee te doen", zegt Kamerlid Esther Ouwehand.

17.24 uur: Nieuwe partijen naamloos?

Mochten de verkiezingen inderdaad plaatsvinden op 27 juni, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil, dan kunnen nieuwe partijen niet meer meedoen met een eigen naam. Dat zegt de Kiesraad. Dit geldt voor bijvoorbeeld voor een eventuele deelname van Hero Brinkman.

17.13 uur: Ontslagbrief kabinet-Rutte

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de ontslagbrief (.pdf) van premier Rutte aan koningin Beatrix gepubliceerd. "Het kabinet weet zich thans niet langer voldoende verzekerd van de vereiste parlementaire steun om te doen wat nodig is voor onze staatshuishouding", schrijft hij.

17.10 uur: Verbeet zegt even niets meer

"Ik zeg even niets meer", zei Kamervoorzitter Verbeet na het tweede overleg met de fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer. Ze laat weten dat ze de procesbegeleider is en dat de partijen verder zelf het woord moeten voeren.

16.59 uur: Houdt PvdA lijsttrekkersverkiezingen?

PvdA-leider Diederik Samsom wil niet zeggen of hij de lijsttrekker wordt voor zijn partij tijdens de komende verkiezingen. Hij zegt dat de partij beslist wie het wordt en dat hij kandidaat is. Of de leden daarover gaan stemmen, is onduidelijk. "Ik weet niet of we tijd hebben voor een lijsttrekkersverkiezing", zegt Samsom. Als de verkiezingen zouden plaatsvinden op 27 juni, moet de kandidatenlijst op 15 mei worden ingediend.

16.55 uur: Roemer (SP): wij gaan niet over verkiezingsdatum

Wanneer de verkiezingen plaatsvinden is een koninklijk besluit. Dat benadrukte Emile Roemer van de SP. Hij heeft met de andere fractievoorzitters alleen besproken wat de voorkeuren zijn. Zelf heeft hij er in het overleg met de fractievoorzitters op gehamerd dat hij zo snel mogelijk verkiezingen wil. Volgens hem gaat iedereen anders heel voorzichtig handelen tot aan de verkiezingen.

16.52 uur: Van der Staaij (SGP): geen in beton gegoten standpunt

Kees van der Staaij van de SGP wil niet zeggen wat er in het overleg tussen de fractievoorzitters is besproken. Hij wil dat de verkiezingen plaatsvinden op een moment zodat de crisis zo voortvarend mogelijk kan worden aangepakt, maar heeft geen "in beton gegoten standpunt".

16.49 uur: Brinkman: grote partijen willen kleine partijen uitsluiten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verkiezingen op 27 juni. Dat is volgens Hero Brinkman zojuist besproken door de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Brinkman is woest, omdat het daardoor voor hem heel lastig is om mee te doen. Toch wil hij ervoor gaan. "Het woord onmogelijk komt niet in mijn vocabulaire voor", zei hij na het overleg.

16.46 uur: Overleg fractievoorzitters afgelopen

De bespreking tussen de fractievoorzitters van alle partijen van de Tweede Kamer en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is afgelopen. Er zijn nog geen afspraken gemaakt. Morgen wordt er in de Tweede Kamer verder gesproken over een verkiezingsdatum, zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma na afloop van het gesprek.

16.40 uur: Ook PvdA wil snel verkiezingen

De meeste partijen willen zo snel mogelijk verkiezingen, het liefst nog voor de zomer. Dat is ook het standpunt van de PvdA. "Hoe langer je wacht, hoe langer de onzekerheid blijft", zei PvdA-leider Samsom.

16.28 uur: AEX onder 300 punten

De politieke situatie in Nederland zorgt voor weinig positiviteit op de beurs. De AEX is onder de 300 punten terechtgekomen en ook andere Europese beurzen staan op verlies. Volgens analisten draagt ook de winst van Hollande in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen mee aan de negatieve stemming op de financiële markten.

16.21 uur: Fractievoorzitters weer bij Verbeet

De fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer overleggen voor de tweede keer vandaag met Kamervoorzitter Verbeet.

16.13 uur: Verkiezingen mogelijk al op 27 juni

Mogelijk zouden de nieuwe verkiezingen al plaatsvinden op 27 juni. De Kiesraad noemt dat onwenselijk, omdat (nieuwe) partijen dan weinig tijd hebben om de verkiezingen voor te bereiden. Daarnaast beginnen op die dag de halve finales van het EK Voetbal.

16.04 uur: Kabinet officieel gevallen

Het is officieel: premier Rutte heeft het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan koningin Beatrix. Zij beraadt zich nu over het ontslag.

15.56 uur: Rutte weg bij koningin

Premier Rutte is vertrokken bij koningin Beatrix. Hij is zo'n twee uur bij haar op bezoek geweest om te praten over de ontstane politieke situatie. Hij heeft de pers niet te woord gestaan bij zijn vertrek.

15:45 uur: Wanneer zijn verkiezingen mogelijk?

De Tweede Kamer wil dat Nederland nog voor de zomer naar de stembus gaat. De Kiesraad legt uit dat de datum voorlopig nog niet vast te stellen is. De datum is namelijk afhankelijk van het moment van het officiële Koninklijke Besluit tot ontbinding van de Tweede Kamer en dat is meestal pas een tijdje na de val van het kabinet.

15.35 uur: Kroes boos over uitspraken begrotingsregels

Eurocommissaris Kroes ergert zich groen en geel aan wat er wordt geroepen over de begrotingsregels, zegt correspondent Chris Ostendorf die met haar sprak. Ze benadrukt dat het niet de regels van Brussel zijn, maar dat Nederland zelf heeft geholpen om die te ontwerpen. Nederland kan er volgens haar veel mee winnen. Politici die zeggen dat Brusselse regels de ouderen pakken, liegen, zegt Kroes. Bezuinigingen zijn volgens haar juist goed voor ouderen.

15.17 uur: Rutte al een uur bij koningin

Premier Rutte zit nog steeds bij koningin Beatrix. Verslaggever Peter Blok staat bij paleis Huis ten Bosch en heeft geen idee hoe lang het gesprek nog gaat duren.

15.04 uur: Kamer: verkiezingen voor de zomer

De meeste partijen in de Tweede Kamer zouden graag zien dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen, nog voor de zomer. Er werd de afgelopen dagen veelal uitgegaan van verkiezingen in het najaar.

14.58 uur: Wilders zonder bewakers

Geert Wilders is in alle hectiek vanmiddag in het gebouw van de Tweede Kamer zijn bewakers kwijtgeraakt. "Wat gek, dit is voor het eerst", stamelde hij volgens de Telegraaf toen hij ontdekte alleen te zijn gelaten.

14.56 uur: Roemer (SP): niet persé bezuinigen tot 3 procent

Emile Roemer van de SP wil ook met de andere partijen praten over bezuinigingen. Wel vindt de SP dat Nederland niet persé hoeft te voldoen aan de Europese norm voor het begrotingstekort van maximaal 3 procent. "We moeten ons niet gek laten maken over de toestand van de financiële markten", aldus Roemer.

14.53 uur: 'Nederland was strenge voorstander van begrotingsregels'

De woordvoerder van eurocommissaris Rehn beantwoordt vragen over de Europese regels voor het begrotingstekort van de lidstaten. Hij heeft voor de gelegenheid een oranje stropdas omgedaan.

14.46 uur: Brief naar de Tweede Kamer

Rutte zal hoogstwaarschijnlijk vandaag nog een brief naar de Tweede Kamer sturen over de ontstane politieke situatie. De pers zal hij waarschijnlijk niet te woord staan.

14.23 uur: Slob (CU): samen crisis aanpakken

Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, reageert in een extra Journaal op de kabinetscrisis.

14.22 uur: Van der Staaij (SGP): we kunnen niet wachten

SGP-leider Van der Staaij hoopt dat alle partijen hun politieke moed tonen om te zorgen dat er een goede begroting voor 2013 tot stand komt. Hij maakt zich wel zorgen of het goed gaat. "Als er niets gebeurt, zal er een buitensporig tekort komen op de begroting van 2013."

14.12 uur: Pechtold: eerst begroting 2013 op orde brengen

Volgens D66-partijleider Alexander Pechtold moet de Kamer met het kabinet zorgen dat de begroting van 2013 rondkomt. "En bij de verkiezingscampagne moeten we praten over hervormingen."

14.00 uur: Rutte bij koningin

Premier Rutte is gearriveerd bij Huis ten Bosch, maar heeft een andere ingang genomen. Een fotograaf van het ANP heeft daarvan foto's kunnen nemen.

13.53 uur: Reactie Roemer

SP-fractieleider Emile Roemer reageert op de val van het kabinet:

13.41 uur: Applaus voor Buma

Sybrand van Haersma Buma heeft tijdens de bijeenkomst van zijn CDA-kamerfractie applaus gekregen. Dat twitteren verslaggevers die bij de fractiekamer staan.

13.40 uur: De Jager: Tweede Kamer is aan zet

Minister van Financiën De Jager hoopt dat de Tweede Kamer aan het kabinet zal vragen om bezuinigingsmaatregelen te nemen.

Lees meer: De Jager: solide beleid blijft nodig

13.20 uur: Verbeet: morgen debat

Kamervoorzitter Verbeet heeft met de fractievoorzitters afgesproken dat er morgen een plenair debat komt over het mislukte Catshuisoverleg. In het debat zal Rutte een korte verklaring afleggen.

Vanmiddag om 16.00 uur komen de fractievoorzitters weer bij elkaar. Ze gaan het dan onder meer hebben over hoe de Kamer met zogenoemde controversiële onderwerpen omgaat.

Lees ook: Kamer praat morgen over crisis

13.16 uur: 558 dagen kabinet Rutte

Het kabinet-Rutte was 558 dagen in functie. Sinds de oorlogsjaren zaten maar 3 van de 27 kabinetten korter.

Jan Peter Balkenende ging bij zijn eerste kabinet na slechts 86 dagen naar de koningin, Van Agt-II viel na 223 dagen en Biesheuvel na 380 dagen. Het is overigens opvallend dat deze kabinetten allemaal net als nu in het tweede jaar van het decennium vielen, in respectievelijk 2002, 1982 en 1972.

12.59 uur: Verbeet geeft verklaring

Kamervoorzitter Verbeet geeft op dit moment een verklaring. Dat doet ze na afloop van een overleg tussen de fractievoorzitters.

Verbeet kondigt aan dat er morgen geen vragenuurtje komt, maar een debat over het mislukte Catshuisoverleg. Eerst geeft premier Rutte een korte verklaring, zei Verbeet.

12.51 uur: Reactie werkgevers

In een reactie op de politieke situatie zeggen ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland dat "de vraag wanneer verkiezingen moeten worden gehouden ondergeschikt is aan het landsbelang, dat nu voorop moet staan".

Lees ook: Ondernemers: snel nieuwe begroting

12.44 uur: Extra Journaal

Er is weer een extra Journaal op Nederland 1 naar aanleiding van de aanstaande val van het kabinet. De uitzending is ook te zien op Journaal 24.

12.37 uur: Rutte om 14.00 uur naar koningin

Premier Rutte gaat om 14.00 uur naar de koningin. Het gesprek is op Huis ten Bosch.

12.36 uur: Brussel verwacht bezuinigingen

EU-correspondent Chris Ostendorf polst naar reacties in Brussel, zoals bij eurocommissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. Getuige, deze tweet:

Wrdvoerder Rehn in oranje das: brussels bureaucrats are not insane. Commissie verwacht gewoon bezuinigingen en hervormingen van NL

12.29 uur: Marcel Bril: kabinet gaat vallen

Politiek verslaggever Marcel Bril legt uit wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, na het ontslag van het kabinet:

12.22 uur: Extra Journaal

Om 12.30 uur is er op Nederland 1 een extra Journaal over het aanstaande ontslag van de regering Rutte-I. Het is ook te zien op Journaal 24.

12.15 uur: Reacties

Na de ministerraad verwezen ministers Hillen, Spies, Leers, Kamp en Schippers voor commentaar naar premier Rutte.

Minister De Jager zei in een korte reactie dat Nederland aan de markten zal laten zien dat er een budgettair solide beleid gevoerd wordt. "Dat hebben we in het verleden ook laten zien."

Staatssecretaris Bleker liet weten dat hij erg geschrokken is van wat er zaterdag is gebeurd.

12.14 uur: Rutte gaat ontslag aanbieden

Premier Rutte gaat vanmiddag het ontslag van het kabinet aanbieden bij de koningin. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

12.07 uur: Buma verwacht demissionair kabinet

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma verwacht dat er nu een demissionair minderheidskabinet komt.

12.01 uur: Ministers geven geen commentaar

De ministers zeggen na afloop van de ministerraad niets. Ze verwijzen naar premier Rutte.

12.00 uur: Wilders bestormd

Wilders wordt bestormd door de pers. Hij zegt dat er na het mislukken van het Catshuisberaad veel is gezwartepiet.

11.59 uur: Wilders in Tweede Kamer

PVV-leider Geert Wilders is gearriveerd in de Tweede Kamer. Hij gaat samen met de andere fractieleiders naar het overleg met Kamervoorzitter Verbeet.

11.58 uur: Bram Schilham: ontslag kabinet waarschijnlijk

Politiek redacteur Bram Schilham schat in dat het het meest waarschijnlijk is dat Rutte het ontslag van het kabinet gaat aanbieden aan de koningin. "Die moet daar vervolgens iets van vinden en zal het ontslagverzoek in beraad houden."

"Een variant is dat Rutte eerst van de Tweede Kamer wil horen hoe de fracties aankijken tegen het missionair doorgaan van dit minderheidskabinet. Als er voldoende steun voor zou zijn zou het minderheidskabinet Rutte-1 missionair kunnen doorgaan, maar dat lijkt onwaarschijnlijk."

"Nog een andere variant: er komt een missionair tussenkabinet Rutte-2, met als opdracht een begroting op te stellen en verkiezingen uit te schrijven."

11.55 uur: Kamervoorzitter Verbeet: kijken wat de Kamer moet doen

Voorafgaand aan het gesprek met alle fractievoorzitters zegt Kamervoorzitter Verbeet dat de Kamer nu moet kijken wat er moet gebeuren.

11.48 uur: Rutte naar koningin

De RVD meldt:

Minister-president Rutte zal Hare Majesteit de Koningin tijdens het wekelijks overleg van vandaag, 23 april 2012, informeren over de ontstane politieke situatie.

Lees meer: Extra ministerraad afgelopen

11.43 uur: Blok wil snel verkiezingen

VVD-fractieleider Stef Blok wil snel naar verkiezingen. Dat meldt verslaggever Jeroen van Dommelen.

11.35 uur: Rente voor Nederland loopt op

Door het mislukken van het Catshuisberaad stijgt de rente die de Nederlandse overheid moet betalen als ze gaat lenen op de internationale markt.

11.34 uur: Ministerraad afgelopen

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de hal open is. Dat betekent dat de ministerraad is afgelopen. Het kabinet vergaderde vanaf 9.30 uur over de politieke situatie na het mislukken van het Catshuisberaad.

11.33 uur: Internationale pers op Binnenhof

Er staan bijna veertig journalisten voor de deur van Algemene Zaken om de ministers op te wachten. Er zijn ook Belgische, Duitse en Chinese cameraploegen, meldt verslaggever Ireen Oostveen.

Om de pers en het publiek tegen te houden, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst allerlei hekken neergezet. Dat is ook te zien op een foto van NOS op 3-verslaggever Martijn van der Zande.

11.25 uur: Wie neemt voortouw?

Concurrerende vergaderingen: #Kabinet bespreekt situatie, maar om 12.00 uur ook #fractievoorzitters. Wie neemt voortouw?

Politiek verslaggever Jeroen van Dommelen twittert, terwijl er op het Binnenhof wordt gewacht op de uitkomst van verschillende vergaderingen.

11.05 uur: 'Premier elke maandag op bezoek bij koningin'

Premier Rutte gaat vanmiddag verslag uitbrengen bij de koningin, maar dat gebeurt tijdens zijn wekelijkse overleg met haar.

10.54 uur: Wijers: hebben geen tijd

Op zijn laatste dag als topman bij chemieconcern AkzoNobel is Hans Wijers erg kritisch over de politieke situatie in Nederland.

"Dit is zonder twijfel het meest ongewenste moment voor dit kabinet om te vallen. Europa, en de wereld, kijken naar het voorheen zo stabiele Nederland en vragen zich af wat er mis is gegaan. De financiële markten kijken ook mee, en zij zien een verhoogd politiek risico. Dat leidt wellicht tot hogere rente en dat leidt uiteindelijk weer tot nog hogere bezuinigingen", analyseert de oud-minister van Economische Zaken in een statement aan de NOS.

"Tijd is nu precies wat we niet hebben. Inmiddels zijn meer dan 7 weken verprutst om over een pakket van hoog noodzakelijke bezuinigingen en structurele hervormingen te besluiten, en we lopen nu het serieuze risico, dat er pas eind van het jaar weer een kabinet zit met een parlementaire meerderheid. Voor zover zo'n kabinet althans na verkiezingen al te construeren zal zijn. Er is nu een nationaal belang - dat de partijpolitieke overwegingen overstijgt- om een constructie te bedenken die met een parlementaire meerderheid een basispakket van noodzakelijke maatregelen kan uitvoeren."

10.52 uur: Pechtold wil voor 1 juni begrotingsakkoord

In een persbericht (.pdf) laat D66-fractieleider Pechtold weten dat hij op korte termijn een Kamerbreed akkoord wil over de begroting, uiterlijk voor 1 juni.

10.33 uur: CDA-leiders op het Binnenhof

10.30 uur: VVD-fractie vergadert

De Tweede Kamer-fractie van de VVD is begonnen aan een fractievergadering naar aanleiding van de politieke situatie. Europarlementslid Hans Van Baalen en partijvoorzitter Benk Korthals zijn aangeschoven bij het overleg.

10.23 uur: Koppejan twittert

"Na alle gebeurtenissen van het afgelopen weekend, rijd ik met een enigszins bezwaard gemoed, de provincie Zeeland uit. Alles is nu anders..."

Dat twittert CDA-Kamerlid Ad Koppejan.

10.11 uur: Europese gevolgen

Het Britse persbureau Reuters ziet veel gevolgen in Europa. "Er is onzekerheid over een nieuwe regering en de steun voor bezuinigingen neemt af in Nederland. Daardoor ontstaat er twijfel over de Nederlandse steun voor een pakket fiscale maatregelen die als cruciaal worden gezien om de Europese schuldencrisis op te lossen", stelt een analist.

"Rutte en De Jager waren de grootste criticasters van euro-zondaars als Griekenland en Portugal en Nederland was een bondgenoot van Duitsland in de roep om zware bezuinigingen. Dat gaat veranderen."

Ook de Belgische krant De Standaard ziet de Nederlandse situatie in Europese context: "Een blamage ook voor minister van Financiën Jan Kees de Jager, die er het voorbije jaar een sport van maakte om lakse eurolanden te kapittelen." En bij een eventuele nieuwe formatieronde, ziet men dat Nederland "Belgische trekjes" krijgt.

10.06 uur: Beleggers reageren negatief

De rente op Nederlandse staatsobligaties is verder gestegen. Voor nieuwe 10-jarige staatsleningen moet nu 2,4 procent rente worden betaald. Financieel analisten wijten dat aan de politieke crisis in Den Haag.

Intussen staan de Europese aandelenbeurzen staan op verlies. De mislukte Catshuisbesprekingen en de Franse presidentsverkiezingen leiden tot onzekerheid onder beleggers en investeerders. De AEX stond om 10.00 uur 2 procent lager, op 303 punten.

10.02 uur: 'Er moet volgende week een plan liggen'

Volgende week moet Nederland bezuinigingsmaatregelen indienen in Brussel. Dat weet politiek verslaggever Marcel Bril, die op het Binnenhof wacht.

09.57 uur: Overleg fractievoorzitters

Rond 12.00 uur komen alle fractievoorzitters en Kamervoorzitter Verbeet bij elkaar. Voorafgaand is er fractieberaad van de VVD, om 10.30 uur. De CDA-fractie komt vanmiddag bij elkaar.

09.45 uur: CDA: we zijn er klaar voor

CDA-voorzitter Peetoom zegt dat haar partij klaar is voor verkiezingen. "Het komt allemaal goed", zei ze na afloop van het beraad. Ze hekelt de opstelling van PVV-leider Wilders. "Het is onverantwoordelijk gedrag", aldus Peetoom.

09.22 uur: Verhagen staat pers te woord

Vicepremier Verhagen zegt dat het er naar uitziet dat "we op weg zijn naar verkiezingen". Hij benadrukt dat de economie en de financiën wel op de rails moeten blijven.

09.20 uur: Leers: over zwarte schaduw springen

Volgens minister Leers hangt er een grote zwarte schaduw over het land en gaat het er nu om wie bereid is daar overheen te springen.

09.19 uur: CDA-overleg

Ook CDA-voorzitter Ruth Peetoom en fractievoorzitter Buma zijn bij het voorafgaande CDA-overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De pers heeft zich ook voor de deur verzameld.

9.15 uur: Sap wil informateur

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap pleit voor het aanstellen van een informateur. Die zou noodzakelijke maatregelen voor de begroting van 2013 bij partijen moeten verkennen. Verder wil de partijleider ook verkiezingen.

09.14 uur: Kroes: Brussel als zondebok aanduiden is dom

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt het 'onzin' dat PVV-leider Geert Wilders de Europese begrotingsregels de schuld geeft van strenge bezuinigingen.

09.13 uur: Rode cijfers bij beursopening

Financieel redacteur André Meinema ziet bij beursopening rode cijfers, deels als reactie op het klappen van het Catshuisberaad.

08.53 uur: Gehaktdag

Alle media overziend is het maandag Wilders-gehaktdag. Maar morgen in debat zullen Rutte en Verhagen ook gaan incasseren.

Dat twittert politiek verslaggever Joost Vullings. Volg de politieke verslaggevers van de NOS op Politiek24/verslaggevers.

08.44 uur: Ministers komen aan

De ministers druppelen binnen op het Binnenhof. Om 09.30 uur begint de ministerraad. Waarschijnlijk duurt de raad tot lunchtijd.

Premier Rutte zal daarna hoogstwaarschijnlijk geen verklaring geven. Hij gaat rond 14.00 uur naar de koningin.

08.37 uur: Overleg 'in eigen kring'

Politiek verslaggever Marcel Bril sprak op het Binnenhof kort met vicepremier Verhagen. Die was onderweg naar een overleg met het CDA, voor het begin van de ministerraad.

08.09 uur: Verhagen twittert

Vicepremier Verhagen twittert:

Naar het Binnenhof voor de ministerraad: voornaamste zorg is hoe we op weg naar verkiezingen de economie en de financiën op de rails houden.

08.08 uur: Pechtold wil verkiezingen voor Prinsjesdag

Als het aan D66-fractieleider Pechtold ligt, komen er verkiezingen op 5 of 12 september. Dat zei hij in een gesprek in het NOS Radio 1 Journaal. Dat is dus voor Prinsjesdag, op 18 september. Het kabinet moet volgens de D66'er morgen ontslag nemen, na een debat in de Tweede Kamer.

06.59 uur: 'Gebruikt als argument om stekker eruit te trekken'

Liane den Haan, directeur van ANBO, de grootste belangenorganisatie voor ouderen, reageert ontgoocheld in het Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl