NOS NieuwsAangepast

Spannende dag in Den Haag

Het wordt vandaag een spannende dag in Den Haag. In de ochtend besluiten de ministers van VVD en CDA in een extra ministerraad of ze hun ontslag aanbieden aan de koningin of dat ze doorgaan als miniderheidskabinet.

Afgelopen zaterdag mislukten de onderhandelingen in het Catshuis over miljardenbezuinigingen. En daarmee eindigde, met veel onderling wantrouwen, de politieke samenwerking van VVD, CDA en gedoogpartner PVV.

Vanaf 09.00 uur zijn er eerst afzonderlijke vergaderingen van de CDA- en VVD-ministers. Om 09.30 volgt er een ministerraad. Ook veel fracties komen bij elkaar.

Na de ministerraad spreekt premier Rutte met koningin Beatrix. Het is mogelijk dat de koningin vervolgens haar belangrijkste adviseurs ontvangt: de vice-voorzitter van de Raad van State Donner en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, De Graaf en Verbeet.

Kamerdebat

Mogelijk spreekt de koningin maandag ook met de fractievoorzitters van de partijen. Die willen zo snel mogelijk een debat met premier Rutte over de ontstane situatie. Dat debat zou dinsdagmiddag kunnen zijn.

Woensdag is dan duidelijk of VVD en CDA de leiding houden in de zoektocht naar miljardenbezuinigingen en welke partijen daaraan willen meewerken. Want dat er iets aan de overheidsfinanciën moet gebeuren staat vast; op 30 april moet Nederland zijn begroting voor 2013 inleveren bij eurocommissaris Olli Rehn. Die laat Nederland in juni weten of de begroting voldoet aan de strengere Europese eisen.

Verkiezingen

Nadat de nieuwe begroting naar Brussel is gestuurd, zullen de partijen maanden gaan onderhandelen over de uitwerking van de bezuinigingen en hervormingen. Tegelijkertijd komt er een campagne aan voor nieuwe verkiezingen.

Prinsjesdag, de dag waarop een kabinet normaal een nieuwe begroting presenteert, zal dit jaar in het teken staan van die verkiezingen, die hoogstwaarschijnlijk in september of oktober worden gehouden. Afhankelijk van de verkiezingsuitslag wordt duidelijk of er snel een nieuw kabinet komt, of dat er weer een moeilijke en langdurige formatie volgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl