Frankrijk kiest, overzicht ronde 1

François Hollande wuift naar zijn aanhang na zijn overwinning in april»
François Hollande wuift naar zijn aanhang na zijn overwinning in april AFP

Ruim 44 miljoen mensen mochten stemmen op één van de tien presidentskandidaten. François Hollande won de eerste ronde, de huidige president Nicolas Sarkozy werd tweede. Hollande en Sarkozy moeten het nu op 6 mei tegen elkaar opnemen. Bekijk de gebeurtenissen van de eerste stemronde hier.

00.15 uur: Afsluiting liveblog

De socialist François Hollande heeft volgens de laatste voorlopige uitslag de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Hollande zal het in de tweede ronde op 6 mei opnemen tegen de zittende president Nicolas Sarkozy. U kunt de verkiezingen blijven volgen via ons dossier.

23.59 uur: 85 procent stemmen geteld

Met 85 procent van de stemmen geteld, heeft Hollande 28,2 procent van de stemmen behaald. Sarkozy staat nu op 27,0 procent, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna volgen Le Pen (18,6 procent), Mélenchon (10,9 procent) en Bayrou (9,2 procent).

22.50 uur: 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1... Hollande

De Franse televisiezenders maakten avondvullende programma's over de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Er werd met smart uitgekeken naar het moment dat de eerste officiële uitslag om 20.00 uur werd bekendgemaakt.

22.38 uur: 75 procent stemmen geteld

Met 75 procent van de stemmen geteld, heeft Hollande 27,9 procent van de stemmen behaald, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Sarkozy staat nu op 26,7 procent. Daarna volgen Le Pen (19,2 procent), Mélenchon (10,8 procent) en Bayrou (9,2 procent). De overige vijf kandidaten hebben geen rol van betekenis kunnen spelen.

22.28 uur: 'Hollande weigert debatten'

Hollande heeft volgens Le Monde gereageerd op het voorstel van Sarkozy om drie debatten te houden voor de verkiezing op 6 mei. Hij heeft laten weten daar niets in te zien. Onduidelijk is nog waarom Hollande het niet wil.

22.24 uur: 'Sarkozy wint in Elzas'

AFP meldt dat Sarkozy in de Elzas veruit de meeste stemmen heeft gekregen. Hij zou daar volgens de voorlopige uitslagen uitkomen op 33,8 procent. Ook Le Pen (23,8 procent) eindigt daar voor Hollande (17 procent).

22.04 uur: Peiling tweede ronde

Bureau IFOP heeft een peiling gehouden voor de tweede ronde op 6 mei. Daarin zou Hollande 54,5 procent van de stemmen krijgen en Sarkozy 45,5 procent.

21.46 uur: Sarkozy spreekt

Nicolas Sarkozy is onder luid gejuich ontvangen door zijn aanhangers. In aanloop naar de tweede ronde op 6 mei wil hij drie debatten voeren met zijn concurrent Hollande: "Over de economie, de maatschappij en het buitenland", zei hij. "Drie debatten want u hebt recht op helderheid en de waarheid." In zijn toespraak zei Sarkozy verder dat de Fransen een 'crisisstem' hebben uitgebracht.

21.45 uur: 56,05 procent stemmen geteld

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de voorlopige uitslag vrijgegeven nu 56,05 procent van de stemmen is geteld. Hollande: 27,7 procent, Sarkozy: 26,6 procent, Le Pen 19,7 procent, Mélenchon 10,7 procent, Bayrou 9,2 procent.

21.40 uur: 'Opkomst 81,5 procent'

Volgens het bureau TNS-Sofres/Sopra Group was de opkomst van deze eerste ronde 81,5 procent. Eerder werd een opkomst van 79 procent gemeld. Als de berekening van het bureau klopt, is er een record gevestigd. Dat stond tot dusver op 80 procent in 2007.

21.34 uur: 'Vrijheid voor Franse volk'

Eerder op de avond hield ook Marine Le Pen een toespraak. Ze zei dat miljoenen Fransen in verzet zijn gekomen. "Het Franse volk moet vrijheid terugkrijgen."

21.20 uur: Toespraak Hollande

De winnaar van de eerste ronde, de socialist François Hollande, spreekt in een sportzaal in Tulle (Corrèze) zijn aanhangers toe. "Er zijn twee lessen te leren uit deze uitslag. Ik sta er het beste voor om de nieuwe president te worden. En dit is een sanctie tegen de zittende leider." In zijn toespraak noemde Hollande de nederlaag van Sarkozy een afstraffing voor de de zittende leider.

21.18 uur: Mélenchon en Joly: stem op Hollande

Naast Mélenchon heeft ook Eva Joly van de Groenen (Europe Ecologie-Les Verts, EELV) haar aanhang opgeroepen om op 6 mei op Hollande te stemmen. François Bayrou van MoDem en Marine Le Pen hebben geen stemadvies gegeven. Bayrou wacht op voorstellen van de twee kandidaten en neemt dan een beslissing over een stemadvies. Uit onderzoek zou blijken dat eenderde van de Le Pen-stemmen naar Hollande gaan; de helft gaat naar Sarkozy.

21.02 uur: Live-uitzendingen

Op de websites van de Franse tv-zenders zijn de live-uitzendingen te volgen. Bekijk hier de uitzending van TF1. En hier de uitzending van France 2. In Nederland is via de kabel de zender TV5 Monde te ontvangen.

20.51 uur: Uitslagenkaart

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op internet een kaart gepubliceerd met daarop de uitslagen per departement.

20.42 uur: 'Sarkozy is een bijtertje'

De tweede ronde op 6 mei gaat dus tussen Hollande en Sarkozy. Volgens correspondent Ron Linker moet Sarkozy nog niet worden afgeschreven. "Hij is een bijtertje. Hij zal vechten tot hij er bij neervalt."

20.37 uur: Le Pen boven verwachting

Waar de extreem-linkse kandidaat Mélenchon het slechter deed dan in de peilingen, heeft de extreem-rechtse Marine Le Pen de verwachtingen overtroffen. Vermoedelijk heeft dat ermee te maken dat mensen vooraf liever niet zeggen dat ze op het Front National zullen stemmen.

Frankrijk-deskundige Niek Pas is verrast door de hoge score van Le Pen:

20.31 uur: Opkomst 79 procent

De opkomst van deze eerste ronde was ongeveer 79 procent. Een goede score, want het record ligt op 80 procent in 2007.

20.21 uur: Mélenchon houdt toespraak

Jean-Luc Mélenchon heeft als eerste zijn aanhangers toegesproken. De kandidaat van Front de gauche is vierde geworden, met ongeveer 12 procent. Dat is minder dan hij in de peilingen kreeg. Hij heeft gezegd dat er op 6 mei één ding moet gebeuren: "Sarkozy moet worden verslagen als president". "Een verkapt stemadvies", zegt correspondent Ron Linker. "Hollande zal dat beschouwen als een opsteker."

20.14 uur: Feest bij hoofdkwartier PS

Bij het hoofdkwartier van de Parti Socialiste in Parijs wordt feest gevierd. Er is een grote menigte op de been, vertelt correspondent Ron Linker. "Mensen staan te juichen en zwaaien met vlaggen."

20.00 uur: Hollande wint eerste ronde

Volgens de eerste officiële exit-polls heeft François Hollande de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hollande behaalt tussen de 28,4 en 29,3 procent. Nicolas Sarkozy (UMP) krijgt tussen de 25,5 en 27 procent. De extreem-rechtse Marine Le Pen zou uitkomen tussen de 18,2 en 20 procent.

Wie is François Hollande?

20.00 uur: Extra uitzending Radio 1 Journaal

Het Radio 1 Journaal heeft in verband met de verkiezingen in Frankrijk een extra uitzending, van 20.00 tot 20.30 uur. Die is hier te beluisteren.

19.55 uur: Spanning stijgt voor kandidaten

De presidentskandidaten zijn in afwachting van de verkiezingsuitslag van de eerste ronde, die rond 20.00 uur bekend wordt gemaakt. Volgens de exit-polls wint François Hollande, voor de huidige president Sarkozy. Omdat Hollande geen absolute meerderheid heeft behaald, komt er nog een tweede ronde waarin hij het moet opnemen tegen Sarkozy.

19.40 uur: Carla of Valerie?

Wie is de komende vijf jaar de première dame van Frankrijk? Carla Bruni of Valerie Trierweiler? Duidelijk is wel dat Sarkozy en Hollande het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde van de verkiezingen op 6 mei. Dan wordt bekend wie de vrouw achter de president wordt.

19.36 uur: Ministers bij Sarkozy

Verschillende ministers en premier Fillon hebben zich op het Palais de l'Élysée bij president Sarkozy gevoegd. Even na 20.00 uur zal de verkiezingsuitslag officieel bekend worden gemaakt.

19.17 uur: Frans persbureau: Hollande wint

AFP meldt dat François Hollande de eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen met 28 à 29 procent. Nicolas Sarkozy komt uit op 25 à 26 procent.

19.11 uur: AFP schendt embargo gedeeltelijk

Het Franse persbureau AFP heeft het embargo om vóór 20.00 uur geen prognoses naar buiten te brengen, gedeeltelijk geschonden. AFP heeft besloten de buitenlandse cliënten van cijfers te voorzien, voornamelijk die in Zwitserland. Het grote publiek krijgt pas na het sluiten van de stembussen informatie, zegt AFP.

18.50 uur: 'Hollande wint met 29 procent'

Volgens de Belgische krant L'Echo heeft François Hollande (PS) in deze eerste ronde 29 procent van de stemmen behaald. Nicolas Sarkozy (UMP) volgt met 25 procent. Marine Le Pen (Front National) is derde met 17 procent. Jean-Luc Mélenchon (Front de gauche) heeft 12 procent van de stemmen en François Bayrou (MoDem) 10. De cijfers zouden afkomstig zijn van een lek bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

18.42 uur: Drukte bij hoofdkwartier PS

In afwachting van de verkiezingsuitslag zijn bij het hoofdkwartier van de Parti Socialiste (PS) in Parijs veel mensen op de been, aanhangers van Hollande maar ook activisten. De politie heeft de straat voor het gebouw aan de Rue de Solferino afgezet. Volgens de persdienst van de PS hebben 600 journalisten, onder wie 200 buitenlandse, zich aangemeld om de bijeenkomst van de socialisten bij te wonen.

18.33 uur: RTBF meldt ook zege Hollande in overzeese gebieden

RTBF meldt ook dat Hollande in de overzeese gebieden heeft gewonnen. Hij kreeg in Guadeloupe 57 procent, meer dan twee keer zo veel als Sarkozy (23 procent), in Martinique 51 procent en in Frans-Guyana 41 procent. De Fransen die in Canada hun stem uitbrachten, plaatsten Hollande ook aan kop met 32 procent, tegenover 26 procent voor de president.

18.22 uur: Codetaal op sociale media

Omdat in Frankrijk geen exit-polls naar buiten mogen worden gebracht vóór 20.00 uur, worden via de sociale media uitslagen gemeld die in codetaal zijn verpakt. Zo wordt 'Canada' gebruikt om Fransen in het buitenland aan te duiden, wordt Hollande aangeduid als 'Hollandse stroop' en Sarkozy als 'Hongaarse stroop', vanwege zijn Hongaarse wortels. Er wordt getwitterd met #RadioLondres, een verwijzing naar radio-uitzendingen in de Tweede Wereldoorlog.

18.12 uur: 'Overzeese gebieden voor Hollande'

Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat de uitslagen in de Franse overzeese gebieden duiden op een grote overwinning voor de socialist François Hollande. Maar hij heeft daar geen absolute meerderheid behaald, schrijft het blad.

18.05 uur: Fransen op jacht naar exit-polls

De Belgische website LeSoir.be is niet bereikbaar momenteel. Waarschijnlijk komt dat doordat veel Fransen daar exit-polls hopen te vinden.

17.50 uur: Franse exit-polls na 20.00 uur

In Frankrijk mogen er pas exit-polls naar buiten komen als de stembussen gesloten zijn. Dat is om 20.00 uur. Instellingen of personen die zich daar niet aan houden, kunnen een maximale boete van 75.000 euro krijgen. Dat geldt ook voor twitteraars.

17.33 uur: RTS en RTBF: Hollande aan kop

Verschillende buitenlandse omroepen hebben exit-polls gepubliceerd. Daarin gaat Hollande aan kop, maar volgens correspondent Frank Renout zijn deze polls niet al te betrouwbaar en moeten we wachten op de eerste exit-polls die na 18.30 uur komen.

Het Zwitserse radiostation RTS meldt nu dat Hollande 27 tot 29 procent van de stemmen heeft vergaard. Sarkozy staat tweede met 25 à 26 procent. Le Pen volgt op afstand met 16 à 17 procent. Mélenchon is vierde (14 à 16 procent) en Bayrou vijfde (10 à 10,5 procent). De Belgische zender RTBF geeft Hollande 27 procent van de stemmen en Sarkozy 25.

17.15 uur: Opkomst 17.00 uur lager dan in 2007

Om 17.00 was de opkomst 70,6 procent, zo heeft de minister van Binnenlandse Zaken Guéant bekendgemaakt. Dat is minder dan bij de vorige verkiezingen in 2007 om dezelfde tijd. Toen had 73,9 procent van de Fransen hun stem uitgebracht. De stembussen sluiten om 20.00 uur. Vijf jaar geleden bedroeg de uiteindelijke opkomst 83,8 procent. De schatting voor vandaag is dat zo'n 80 procent van de 44 miljoen kiesgerechtigden zijn stem zal uitbrengen.

16.57 uur: Chirac machtigt zijn vrouw

De voormalige president Jacques Chirac was vanwege zijn gezondheidstoestand niet in staat zelf te gaan stemmen en heeft zijn vrouw Bernadette gevolmachtigd. In een stembureau in Sarran (Corrèze), een dorp met 260 inwoners, vertelde Bernadette Chirac de aanwezige pers dat het niet slecht gaat met haar man, maar dat een reis van acht uur te veel voor hem is. Bernadette Chirac assisteert in Sarran de burgemeester, vandaar dat ze daar haar stem wilde uitbrengen. Jacques Chirac zei eerder deze week dat hij op Hollande zou gaan stemmen. Opmerkelijk, omdat hij een partijgenoot is van Sarkozy.

16.40 uur: Persconferentie Sarkozy om 21.00 uur

Sarkozy roept vanavond zijn naaste medewerkers bijeen in het Palais de l'Élysée, voorafgaand aan de publicatie van de uitslagen. Om 21.00 uur spreekt hij de pers toe. Zo'n 500 journalisten hebben zich daarvoor aangemeld.

16.30 uur: Kandidaten waren er vroeg bij

Om 12.00 uur hadden alle tien de presidentskandidaten al gestemd. Sarkozy (UMP) deed dat in Parijs en Hollande (Parti Socialiste) in Tulle, in Zuid-Frankrijk.

De overige kandidaten zijn: Marine le Pen (Front National), Jean-Luc Mélenchon (Front de gauche), François Bayrou (MoDem), Eva Joly (Europe Ecologie-Les Verts, EELV), Nicolas Dupont-Aignan (Debout la République, DLR), Jacques Cheminade (Solidarité et progrès, SP), Philippe Poutou (Nouveau parti anticapitaliste, NPA) en Nathalie Arthaud (Lutte ouvrière, LO).

16.07 uur: Ex Sarkozy stemt in VS

De ex-vrouw van president Sarkozy, Cecilia Attias, heeft vanochtend haar stem uitgebracht in de Verenigde Staten. Ze schreef op Twitter dat ze haar burgerplicht heeft gedaan, net als vele andere Fransen die in de VS wonen.

16.00 uur: Uur in de rij

In Bagnolet, vlak bij Parijs, moesten mensen minstens een uur in de rij staan om te stemmen. Er waren technische problemen met de stemcomputers; slechts één computer functioneerde.

14.56 uur: Premier Fillon stemt in Parijs

De Franse premier François Fillon heeft gestemd in Parijs. Hij is net als president Sarkozy lid van regeringspartij UMP. Fillon zei dat hij vol vertrouwen is in een goede uitkomst voor zijn partij. "Ik sta achter wat wij doen, maar de beslissing ligt bij de bevolking. Dit is zo'n dag waarop de tijd even stilstaat."

13.27 uur: DSK stemt in Sarcelles

Dominique Strauss-Kahn heeft zijn stem uitgebracht in Sarcelles, ten noorden van Parijs. DSK werd als lid van de Parti Socialiste aanvankelijk gezien als de belangrijkste uitdager van Sarkozy. Vorig jaar mei zag hij zijn kandidatuur in het water vallen, toen hij in New York werd gearresteerd omdat hij een kamermeisje zou hebben gedwongen tot seks.

12.00 uur: Kwart heeft gestemd

Het opkomstcijfer bij de presidentsverkiezingen lag rond het middaguur op 28 procent. Dat is iets minder dan bij de presidentsverkiezingen in 2007, maar meer dan bij de vier verkiezingen daarvoor.

11.35 uur: Sarkozy stemt in Parijs

President Sarkozy heeft samen met zijn vrouw Carla Bruni zijn stem uitgebracht in het westen van Parjis, in een gebouw dat grenst aan de ringweg Boulevard Périphérique. In dat 16de arrondissement van Parijs wonen Sarkozy en Bruni, samen met hun dochtertje Giula.

11.24 uur: Ook Le Pen heeft gestemd

Marine Le Pen heeft inmiddels ook gestemd. In de regio waar ze het sterkst is, de regio rond het Noord-Franse Calais, bezocht ze rond 11.00 uur een stemlokaal.

10.10 uur: Hollande stemt in Tulle

François Hollande heeft gestemd in de Zuid-Franse plaats Tulle, waar hij eerder burgemeester was. Hij werd gevold door zo'n 220 journalisten. Nadat hij zijn stem had uitgebracht, zei Hollande dat de verkiezing niet alleen van nationaal belang is, maar ook van Europees belang. "De verkiezing beïnvloedt de koers van Europa", zei hij.

09.46 uur: Bayrou is de eerste

François Bayrou is de eerste van de tien kandidaten die zijn stem uitbrengt. Hij doet dat in de stad Pau, in de Pyreneeën. Daarna woonde hij een kerkdienst bij.

08:00 uur: Stembureaus openen

De stemlokalen zijn geopend, de verkiezingen zijn begonnen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio