NOS NieuwsAangepast

'Glas en stof vlogen in de rondte'

42 zwaargewonden, tientallen lichtgewonden, twee beschadigde treinen en de rest van het weekend problemen op het spoor rond Amsterdam: dat is de balans van het treinongeluk in het centrum van Amsterdam, gisteravond. Aan het begin van de avond botsten ter hoogte van het Westerpark een Sprinter en een intercity frontaal op elkaar.

Bewoners van een flatgebouw aan de Polanenstraat zagen het ongeluk gebeuren. "We zaten op het balkon naar de treinen te kijken", zegt een bewoonster. "Ineens botsten ze zo op elkaar."

Een andere bewoner zei meteen: "Bel 112 maar". Dat deden ze; een paar minuten later veranderde het pleintje voor hun huis in een parkeerplaats voor politie-, brandweer- en ziekenauto's. "Ik besef nog niet echt wat hier allemaal is gebeurd", zegt de vrouw verder.

'Door elkaar geschud'

Mensen die in een van de treinen zaten, zeggen dat ze ongeveer 50 kilometer per uur reden toen ze tegen elkaar botsten. "Je weet niet wat je overkomt", vertelt Yvonne Augustin. "Ik voel me helemaal door elkaar geschud. Terwijl de trein niet echt hard reed."

Augustin zat in de intercity die van Den Helder op weg was naar Nijmegen. Bij het vertrek uit station Sloterdijk begon de trein volgens Augustin "te sputteren". "We zeiden nog tegen elkaar: wat doet 'ie raar. Toen we dat zeiden, kwam de klap. Ik vloog van mijn stoel af. Ineens zat ik aan de andere kant, in de stoel van mijn vriendin."

'Glas en stof'

De 15-jarige Jessica zat in de andere trein, een Sprinter die van Amsterdam richting Uitgeest reed. Ze had met haar moeder gewinkeld in Amsterdam. Omdat de trein vol was, zijn ze doorgelopen naar voren en daar gaan zitten. Toen de trein net was vertrokken, kwam de klap. "Glas en stof vlogen in de rondte", vertelt Jessica.

Haar moeder, een verpleegkundige, schoot door de klap naar voren en kwam op Jessica terecht. Ze begon meteen na het ongeluk gewonden in de stabiele zijligging te leggen. Kort daarna kwamen de eerste hulpverleners.

Pas na 21.00 uur waren alle gewonden uit de treinen gehaald. Vanochtend zijn beide treinen weggesleept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl