PVV-kiezer blijft Wilders steunen
PVV-kiezers die in 2010 op die partij stemden, blijven ook na het mislukken van het Catshuisberaad achter Geert Wilders staan. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond op basis van een onderzoek onder 4500 mensen. Het onderzoek is uitgevoerd na het mislukken van de begrotingsbesprekingen.
In de peilingen verliest de PVV in vergelijking met vorige week 1 zetel en staat nu op 19. Volgens De Hond is de positie van de PVV zodanig veranderd dat de partij van Wilders nauwelijks meer stemmen wint van andere partijen. Kiezers die de PVV verlaten, gaan naar de VVD of naar de SP. De eigen kiezers uit 2010 kiezen voor 70 procent opnieuw voor de PVV.
CDA zakt
CDA en GroenLinks zijn volgens De Hond de partijen die er electoraal het slechtst voor staan. Het CDA zakt deze week 3 zetels en staat nu op 11. GroenLinks raakt 1 zetel kwijt en houdt er 5 over: een dieptepunt sinds vele jaren. De VVD stijgt 2 zetels, door stemmers van PVV en CDA, en heeft er in de peilingen nu 33.
Van de linkse partijen versterkt de SP haar positie verder. De partij wint 2 zetels en komt uit op 30. Onder de kiezers met lagere inkomens is de SP verreweg de grootste, zegt De Hond. De PvdA blijft op 24 zetels staan. Ook D66 is stabiel, op 15 zetels.
Schuld
Bij de reacties op de breuk in de coalitie valt het verschil op tussen de kiezers van de verschillende partijen. 40 procent van de PVV-kiezers vindt het jammer dat het Catshuisberaad is mislukt, 33 procent is er blij mee. Van de CDA-kiezers vindt 57 procent het jammer, bij de VVD-kiezers is dat 76 procent.
Van alle kiezers legt 49 procent de schuld voor het mislukken bij Wilders. Bij VVD en CDA is dat het overgrote deel, PVV-kiezers geven de schuld aan Rutte en Verhagen, of aan alle drie de hoofdrolspelers. Op de vraag wat er nu moet gebeuren, zegt een ruime meerderheid, met uitzondering van VVD en CDA, dat er nieuwe verkiezingen moeten komen.