NOS NieuwsAangepast

Ruim kwart Fransen al gestemd

In Frankrijk heeft vanochtend 28 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is het opkomstpercentage van 12.00 uur.

Het percentage is iets lager dan bij de presidentsverkiezingen in 2007, maar hoger dan in de vier verkiezingen daarvoor. De verwachting was dat dit jaar maar een klein aantal van de ruim 44 miljoen stemgerechtigden naar de stembus gaat.

De Fransen stemmen vandaag voor de eerste ronde in de presidentsverkiezingen. Er zijn tien kandidaten, onder wie de favorieten Nicolas Sarkozy en François Hollande.

Vrijwel zeker haalt geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen. Dan komt er op 6 mei een tweede ronde tussen de twee kandidaten die vandaag de meeste stemmen halen.

Immigratie

In de peilingen heeft de socialistische presidentskandidaat Hollande een lichte voorsprong op president Sarkozy. Hollande voert campagne met linkse programmapunten als verhoging van het minimumloon en belastingverhoging voor grote bedrijven en de rijkste burgers.

Sarkozy belooft onder meer dat hij het begrotingstekort zal terugdringen en de immigratie van buiten Europa zal afremmen.

De uiterst rechtse Marine Le Pen volgt in de peilingen op ruime afstand op de derde plaats.

De eerste officiële uitslagen worden vanavond meteen na het sluiten van de stemlokalen om 20.00 uur bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl