Ruim 100 gewonden treinbotsing

Ambulances op de plek van het treinongeluk»
Ambulances op de plek van het treinongeluk Jeroen de Jager / NOS

In Amsterdam zijn twee treinen frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde even voor 18.30 uur aan de westkant van Amsterdam, tussen het Centraal Station en Amsterdam Sloterdijk.

Er zijn 42 mensen zwaargewond geraakt. Ongeveer 75 mensen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, zegt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan.

De meeste slachtoffers zijn naar het VU medisch centrum gebracht, maar er zijn ook gewonden naar het Lucas Andreas Ziekenhuis en het Slotervaartziekenhuis gegaan.

Zelfde spoor

De treinen waren een stoptrein die op weg was naar Uitgeest en een sneltrein die van Den Helder naar Nijmegen reed. Hoe de twee treinen op hetzelfde spoor terecht konden komen, is nog onduidelijk.

De machinist van de sneltrein is zwaargewond geraakt. De politie heeft hem nog niet kunnen horen over de toedracht van het ongeluk. De andere machinist is er beter aan toe, hij heeft wel verteld wat er gebeurd is. Getuigen speculeren dat mogelijk de laagstaande zon een rol heeft gespeeld.

Paniek

In de treinen zaten honderden mensen toen het ongeluk gebeurde. Ze reden mogelijk beide zo'n kilometer of 50 toen ze op elkaar botsten. Inzittenden zeggen dat door de klap mensen van hun plaats werden geslingerd en tegen de banken en wanden van de trein aan vielen.

Veel glas van de ramen brak, waardoor passagiers glassplinters in het gezicht kregen. Onder de zwaargewonden zijn veel mensen met botbreuken. De paniek was groot, melden ooggetuigen.

Hulpverleners waren snel ter plekke, maar het duurde enkele uren voordat alle passagiers uit de treinen waren gehaald. Doordat de treinen op een talud staan, waren onder meer takelinstallaties nodig om hen naar buiten te krijgen.

Deel deze pagina

Video

In Amsterdam botsten vanavond vanavond een stoptrein en een intercity op elkaar. Bij de botsing raakten 136... mensen gewond en het duurde voor sommigen lang voor ze uit de trein konden worden gehaald.

 • Ernstig treinongeluk in Amsterdam

  In Amsterdam botsten vanavond vanavond een stoptrein en een intercity op elkaar. Bij de botsing raakten 136... mensen gewond en het duurde voor sommigen lang voor ze uit de trein konden worden gehaald.

 • Gerri Eickhof: iedereen is uit de trein

  136 gewonden bij een treinongeluk in Amsterdam. Tegen 18.30u botste een stoptrein tegen een intercity. In... Amsterdam verslaggever Gerri Eickhof.

 • Gewonden uit treinen gehaald

  Gewonden krijgen eerste hulp en worden uit de treinstellen gehaald na het ongeluk met een stoptrein en een... sneltrein in Amsterdam. Sommigen worden met brancards weggebracht.

 • Hulpverleners bij treinongeluk Amsterdam

  Hulpverleners helpen een gewonde bij een van de op elkaar gebotste treinen in Amsterdam.

Audio

 • Brandweer: 13 zeer zwaargewonden Bij het treinongeluk zijn 136 gewonden gevallen. Elke van den Hout van de brandweer in Amsterdam.
 • Inspectie: treinen reden enkele tientallen km/u Bij een treinongeluk zoals vanavond in Amsterdam is gebeurd, gaat ook de Inspectie Leefomgeving en Transport er naartoe, de... vroegere de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Een gesprek met directeur Paul Gelton.
 • NS: machinist dubbeldekker is zwaargewond Annelou van Egmond, woordvoerder van de NS, is op de plek van het treinongeluk in Amsterdam. Een gesprek met haar.
 • Jeroen de Jager: laagstaande zon tijdens ongeluk Verslaggever Jeroen de Jager is in Amsterdam waar begin van de avond twee treinen op elkaar botsten.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 182 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 213 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 63 keer afgespeeld

Meer video en audio