NOS NieuwsAangepast

Franse verkiezingen al begonnen

Voor kiezers in de Franse koloniën zijn de presidentsverkiezingen al begonnen. In Frankrijk zelf gaan de stembureaus voor de eerste ronde van de verkiezingen morgen pas open.

Die opzet moet leiden tot een hogere opkomst. De kiezers op het Westelijk halfrond kunnen zich niet laten beïnvloeden door de prognoses op het vasteland. Daarom kunnen ook Fransen in Brazilië, Uruguay en Argentinië vandaag hun stem al uitbrengen.

Ondanks de nieuwe opzet is er nog kans op een lage opkomst, omdat veel kiezers klagen over een matte campagne. Belangrijke thema's zouden onbesproken zijn gebleven.

Verlies Sarkozy?

In de opiniepeilingen deed president Sarkozy het eerst slechter dan zijn belangrijkste tegenstrever François Hollande. Sarkozy kroop omhoog in de peilingen na zijn krachtige optreden na de schietpartij in Toulouse, waar een man zeven mensen doodschoot, maar dat effect lijkt uitgewerkt.

Volgens opiniepeilingen van vrijdag wint Hollande morgen met 28 procent van de stemmen. Het zou voor het eerst in meer dan een halve eeuw zijn dat de zittende president de eerste ronde verliest. In de tweede ronde wint Hollande volgens de peilingen met meer dan 50 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl