Catshuisoverleg is mislukt

Geert Wilders en Fleur Agema vertrekken bij het Catshuis»
Geert Wilders en Fleur Agema vertrekken bij het Catshuis ANP

De onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt. Het CDA, de VVD en de PVV zijn het niet eens geworden over de miljardenbezuinigingen.

PVV-leider Wilders en zijn secondant Fleur Agema hebben het Catshuis aan het begin van de middag verlaten, ongeveer een uur nadat het bezuinigingsoverleg weer was hervat.

Premier Rutte en vice-premier Verhagen geven om 16.15 uur een korte toelichting op de breuk, bij het Catshuis. Rond dezelfde tijd reageert PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer.

Koopkracht

Bronnen melden dat de slechte koopkrachtcijfers voor Wilders de reden zijn om met de onderhandelingen te stoppen. Voor CDA en VVD zouden deze cijfers juist zijn meegevallen.

De onderhandelaars van CDA, VVD en PVV vergaderden vandaag voor het eerst in het weekend. Om 13.00 uur kwamen ze weer bij elkaar om te praten over de doorrekeningen die het Centraal Planbureau van de bezuinigingsplannen heeft gemaakt.

Zeven weken

Het kabinet moet maximaal 16 miljard bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent. Dat is de norm die in Europa is afgesproken. De drie partijen begonnen de gesprekken zeven weken geleden.

De SGP is zijdelings bij de onderhandelingen betrokken geweest. De christelijke partij heeft twee zetels in de Tweede Kamer en was mogelijk nodig om de kabinetsplannen aan een kamermeerderheid te helpen.

SGP-leider Van der Staaij is de afgelopen weken zeker twee keer door premier Rutte bijgepraat.

Deel deze pagina

Video

Het Catshuisoverleg over nieuwe bezuinigingen is mislukt. Geert Wilders is vanmiddag vertrokken bij het... Catshuis.

Audio

  • Michiel Breedveld: grote vraag is wat de doorslag gaf Het Catshuisoverleg is Mislukt. Verslaggever Michiel Breedveld bij het Catshuis.
  • Joost Vullings: het kabinet moet toch begroting maken Verslaggever Joost Vullings volgde de Catshuis-onderhandelingen de afgelopen weken. Hij geeft een toelichting op de situatie die nu... is ontstaan.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio