Japan scheldt schuld Birma kwijt

Japan scheldt Birma een schuld kwijt van bijna 3 miljard euro. Dat hebben beide landen bekendgemaakt aan het begin van een bezoek van de Birmese president Thein Sein aan Japan. De kwijtschelding wordt gezien als een beloning voor de democratische hervormingen die Birma de afgelopen tijd heeft doorgevoerd.

Op een persconferentie van Thein Sein en de Japanse premier Yoshihiko Noda werd ook bekendgemaakt dat Japan Birma nieuwe leningen in het vooruitzicht stelt. Volgens de afspraken die zijn gemaakt, krijgen Japanse bedrijven een voorkeurspositie bij het binnenhalen van grote economische projecten in Birma.

Het is voor het eerst in bijna 30 jaar dat een Birmese leider een bezoek brengt aan Japan.

Grondwet

Begin deze maand won de partij van oppositieleider Aung San Suu Kyi bij tussentijdse verkiezingen 43 van de 45 verkiesbare zetels. Ook Suu Kyi won een zetel, maar gisteren werd bekend dat zij, en haar partijgenoten, zich mogelijk niet laten beëdigen.

De oppositieleden zijn het niet eens met de tekst van de eed. Zij moeten verklaren dat ze de grondwet "zullen beschermen". Omdat in de Birmese grondwet onder meer staat dat de militaire machthebbers een kwart van de parlementsleden leveren, willen ze de eed niet afleggen. Suu Kyi en haar partijgenoten zijn alleen bereid om de grondwet "te respecteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl