NOS NieuwsAangepast

SGP wil niet samen met CU

SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen ziet niets in een fusie met de ChristenUnie. Dat zei hij in reactie op een oproep van scheidend ChristenUnie-voorzitter Peter Blokhuis om de partijen in de toekomst te laten samengaan.

Een fusie is op dit moment niet het eerste doel, zei Van Leeuwen in het Radio-1-Journaal. Hij vindt het wel een goed idee om de samenwerking tussen beide partijen te versterken.

Ander electoraat

Ook voor de toekomst ziet Van Leeuwen een fusie niet zitten. Hij wijst erop dat de SGP een ander electoraat heeft dan de ChristenUnie. De SGP staat rechts van het midden, de ChristenUnie links van het midden, benadrukt de SGP-voorzitter. Dat zijn volgens hem "herkenbare posities". Die "eigenheid" moet je laten bestaan, vindt Van Leeuwen.

Op medisch-ethische onderwerpen, onderwijs en gezinspolitiek kan de samenwerking wel worden versterkt, zegt Van Leeuwen.

CU-voorzitter Blokhuis zegt in het Nederlands Dagblad dat hij ervan overtuigd is dat de ChristenUnie en de SGP elkaar nodig hebben om de echt christelijke thema's in de politiek te benadrukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl