NOS NieuwsAangepast

Premier Irak noemt Turkije 'vijandig'

De Iraakse premier Maliki zegt dat Turkije een "vijandige staat" begint te worden. Hij reageert daarmee op kritiek van de Turkse premier Erdogan.

Erdogan beschuldigde Maliki donderdag van "egocentrische politiek". De Iraakse premier is een sjiiet en behoort daarmee tot de meerderheid in Irak. In zijn regering zijn sjiieten, soennieten en Koerden vertegenwoordigd, maar de samenwerking verloopt moeizaam. Volgens Erdogan lopen de spanningen tussen de bevolkingsgroepen in Irak op door Maliki's houding ten opzichte van zijn coalitiepartners.

Maliki vindt het kwalijk dat de Turkse premier zich bemoeit met de interne Iraakse politiek. "Dat bewijst dat Erdogan nog steeds gelooft dat Turkije de baas is in de regio", aldus Maliki.

Koerden

Turkije heeft goede contacten met de autonome Koerdische regio in Irak; het zijn belangrijke handelspartners. Erdogan en de Koerdische leider Barzani zijn het erover eens dat de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK ontwapend moet worden.

Barzani heeft een moeizame relatie met de Iraakse premier Maliki. Hij heeft geregeld gezinspeeld op de mogelijkheid dat de Koerdische regio zich losmaakt van Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl