NOS NieuwsAangepast

Vergiffenis Kony blijkt lastig

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Nancy is twaalf. Nancy zingt over vergiffenis en verzoening. Haar jonge stem echoot door een keuken in Aalsmeer. Haar ogen staan op vrolijk. Ook als ze vertelt over de dierentuin waar ze laatst geweest is. Grote, dikke olifanten en lange giraffes. De beesten zijn dikker en groter dan bij haar thuis. De mensen hier ook trouwens. Het Nederlandse eten is wel lekker, maar het maakt haar wel dikker.

Nancy zit aan de keukentafel van Mathijs Piet, de baas van de Stichting Kinderhulp Afrika. Piet heeft Nancy uitgenodigd, samen met 24 andere kinderen uit Uganda. Ze zijn hier drie maanden, ze gaan naar school en ze zingen. Over Jezus en dat je in de hemel komt als je goed doet.

Nancy zingt niet alleen over vergeven, over verzoening en over goed doen. Zo wil ze ook leven. Ze vergeeft Joseph Kony, de rebellenleider. De man die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden mensen. De man die kindsoldaten de opdracht gaf om de meest gruwelijke dingen te doen.

Cover the Night

Vandaag is de actie Cover the Night. De hele wereld moet weten hoe fout Joseph Kony is. Steden moeten worden volgeplakt met zijn poster. De rebellenleider moet zo snel mogelijk worden opgepakt en naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag worden gebracht.

De aandacht voor Kony moet daarvoor zorgen. Een half uur durende film over Kony is inmiddels al meer dan honderd miljoen keer bekeken.

Nancy vergeeft hem, tenminste als ze aan de keukentafel over vergiffenis gezongen heeft. Maar als ze haar levensverhaal verteld heeft, blijkt het vergeven moeilijker. "Als ik volwassen ben, wil ik hem vermoorden." Ze zegt het met een vastberaden blik.

Moorden

Haar vader was in de tuin aan het werken toen een soldaat van Kony een speer door zijn hoofd joeg. Haar moeder vluchtte en werd geraakt. In het ziekenhuis overleed ze een paar dagen later. Het was 8 jaar geleden, maar Nancy ziet de beelden nog steeds voor zich.

Ook de moord op haar vriendin en de brandende huizen in het dorp. Iemand die in tweeën werd gesneden door de militairen. Hele jonge militairen waren het, tussen de 14 en 17 jaar.

Nancy heeft haar verhaal verteld en zingt weer verder aan die keukentafel in Aalsmeer. Ze zingt over God die genadig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl