NOS NieuwsAangepast

Vertrouwenscrisis bij Wereldomroep

De hoofdredactie van de Wereldomroep (RNW) is uit de stuurgroep gestapt die de nieuwe reorganisatie voorbereidt. Hoofdredacteur Rik Rensen en zijn adjunct Ardi Bouwers keren ook niet terug bij de afgeslankte Wereldomroep die op 1 januari in bedrijf moet zijn.

Rensen en Bouwers stappen uit de stuurgroep omdat ze "onoverkomelijke twijfels" hebben bij de invulling van de koers. Ze zijn bang dat de journalistieke onafhankelijkheid onvoldoende is gewaarborgd en verder vinden ze het tempo van de stuurgroep te laag.

Ook de Redactieraad van de Wereldomroep vindt het allemaal te lang duren. Verder zitten er door het vertrek van de hoofdredactie geen journalisten meer in de stuurgroep. Om die redenen heeft de Redactieraad het vertrouwen in de stuurgroep opgezegd. Ook het vertrouwen in de Raad van Toezicht is opgezegd, omdat die te weinig begrip zou tonen voor de zorgen van medewerkers.

Vertrekregeling

Intussen is ook ophef ontstaan over de vertrekregeling van RNW-directeur Jan Hoek. NRC Handelsblad meldt vandaag dat hij meer dan een miljoen euro mee kan krijgen als hij vertrekt. Die regeling moet dan nog wel worden voorgelegd aan minister Van Bijsterveldt. Fons van Westerloo van de Raad van Toezicht denkt dat Hoek geen miljoen meekrijgt. Van Westerloo: "Het zal ergens uitkomen tussen 4,5 ton en een miljoen".

Voorzitter Ben Bot van de Raad van Toezicht betreurt de berichtgeving over de Wereldomroep in diverse media vandaag. De oud-minister schrijft dat de raad, net als de Ondernemingsraad, afstand neemt van onjuiste publicaties. De meeste mensen bij RNW zijn volgens Bot hard bezig om het verleden zorgvuldig af te ronden en een goede start voor te bereiden voor de nieuwe Wereldomroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl