NOS NieuwsAangepast

Geen referendum PVV Zeeland

De PVV in Zeeland heeft geen meerderheid gekregen voor een referendum over de Hedwigepolder. De fracties van PVV, VVD, SP, D66 en de Partij voor Zeeland stemden voor. Onder de tegenstemmers was het CDA, dat zich vanmiddag ook in de Provinciale Staten van Limburg opstelde tegenover de gedoogpartner in de landelijke politiek.

Dat betekent dat er geen provinciaal referendum komt om de Zeeuwen te vragen of ze het eens zijn met het plan van staatssecretaris Bleker. Die wil eenderde van de Hedwigepolder onder water zetten om te voldoen aan afspraken met Europa en België over de natuur en de haven van Antwerpen.

Tweede Kamer

PVV-leider Wilders liet gisteravond weten dat hij zonder referendum het plan van Bleker niet zal steunen. Dat zei vandaag parlementariër De Mos ook.

Volgens De Mos moet Bleker met zijn plan terug naar Brussel. De PVV'er erkent dat dan het risico bestaat dat de hele polder alsnog onder water komt. "Maar dan zijn we wel met opgeheven hoofd onder water gegaan; dat is beter dan een halfbakken compromis," aldus De Mos.

Premier Rutte waarschuwde vanavond dat de hele polder onder water wordt gezet als de PVV het plan van Bleker niet steunt. Hij voegde eraan toe dat de PVV het recht heeft om zich tegen de ontpoldering te verzetten. Er zijn namelijk geen afspraken over gemaakt in het gedoogakkoord.

Maar als Bleker zijn plan niet door de Kamer krijgt, is de goedkeuring van de Europese Commissie van tafel. De oppositie zal het kabinet niet te hulp schieten. Daarom heeft de coalitie de steun van de PVV nodig, zei Rutte. "Als het plan-Bleker niet doorgaat, dan gaat de polder helemaal onder water. Daar komt het op neer.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl