NOS NieuwsAangepast

Breivik shockeert met getuigenis

Anders Breivik heeft op de vijfde dag van het proces tegen hem getuigd over het bloedbad op Utøya. Op dat eiland schoot hij op 22 juli vorig jaar 69 mensen dood. Onder hen waren veel jongeren, die op een kamp van de Noorse sociaal-democratische partij waren.

Voordat Breivik met zijn getuigenis begon, waarschuwde hij de aanwezigen in de rechtszaal dat het "gruwelijk" zou worden. Daarna praatte hij ruim een uur over de moordpartij.

Stemmen in zijn hoofd

"Ik dacht: het is nu of nooit", zei Breivik over het begin van de schietpartij. "Er waren honderd stemmen in mijn hoofd die zeiden dat ik het niet moest doen. Mijn hele lichaam protesteerde (...) Het moment duurde een jaar."

Breivik zei verder dat hij "geen zin had om dit te doen". Hij had zich daarom voorgenomen om zijn slachtoffers het water in te jagen, zodat ze zouden verdrinken. Op de vraag waarom hij de meeste slachtoffers in hun hoofd had geschoten, antwoordde Breivik: "Het doel was om te doden. Dat is de makkelijkste manier".

De Noor zei ook dat hij zich eerder wilde overgeven, maar dat hij geen contact kreeg met de politie. "Toen dacht ik: dan ga ik ook niet capituleren." Het zou volgens Breivik "niet moeilijk" zijn geweest om hem eerder te overmeesteren.

Psychologen

Enkele getuigen en nabestaanden verlieten tijdens zijn getuigenis huilend de rechtszaal. Buiten de zaal stonden psychologen klaar om hen op te vangen.

Het is de vierde dag dat Breivik in de rechtszaal wordt gehoord. Maandag gebeurt dat ook nog; in de weken daarna komen vooral getuigen en nabestaanden aan het woord. Het proces duurt tot 22 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl