NOS NieuwsAangepast

Frans-Duits plan voor grenscontrole

De EU-landen moeten meer controle krijgen over de eigen landsgrenzen. Daarvoor pleiten de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Friedrich en zijn Franse collega Guéant. EU-lidstaten moeten zelf de mogelijkheid krijgen om het Schengenverdrag op te schorten, schrijven ze aan hun Europese collega's.

Volgens de twee ministers worden de grenzen in het zuiden en oosten van Europa niet voldoende bewaakt, met als gevolg dat illegale immigranten via landen als Italië en Griekenland het Schengengebied in komen. Het Schengenverdrag is een overeenkomst tussen Europese landen die het vrije verkeer van goederen en mensen mogelijk maakt.

Friedrich en Guéant zeggen dat de toestroom van illegale immigranten een "gevaar voor de de openbare orde en veiligheid" is. Nationale regeringen moeten daarom de mogelijkheid krijgen om de landsgrenzen voor een periode van 30 dagen te bewaken, vinden ze. Zo'n grenscontrole mag alleen "als laatste redmiddel en voor een beperkte periode" worden ingevoerd. Daarna moet de Europese Commissie over de grenscontroles beslissen.

Voetbalwedstrijden

Het voorstel wordt komende donderdag besproken op een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. Een beslissing over de herinvoering van de grenscontroles wordt op zijn vroegst in juni verwacht.

De Franse president Sarkozy dreigde eerder al om uit het Schengenverdrag te stappen. De bestrijding van de illegale immigratie is een centraal thema in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Vorig jaar gaf Sarkozy opdracht tot een tijdelijke controle aan de grens met Italië, om te voorkomen dat vluchtelingen vanuit Noord-Afrika naar Frankrijk zouden komen.

Ook Duitsland dringt al langer aan op herinvoering van grenscontroles. Begin april zei Friedrich dat nationale controles niet alleen moeten worden ingesteld bij evenementen als voetbalwedstrijden of grote conventies, maar ook als andere EU-landen hun afspraken niet nakomen. Hij benadrukt dat het plan geen campagnesteun voor Sarkozy is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl