NOS NieuwsAangepast

Oudste portret travestiet ontdekt

Een schilderij uit de 18de eeuw dat aan een galerie in Londen is verkocht als 'Portret van een vrouw', blijkt in werkelijkheid het portret van een man in vrouwenkleding te zijn. Voor zover bekend is het daarmee het eerste schilderij waarop een travestiet wordt afgebeeld.

Het viel de koper van het schilderij, verzamelaar Philip Mould, op dat er iets raars aan de hand was met het portret. De spieren op het gezicht en iets wat leek op stoppels trokken zijn aandacht. "Terwijl het schilderij werd schoongemaakt en gerestaureerd, kwamen de mannelijke trekken van de geportretteerde steeds meer naar voren", zegt Mould.

Hij deed onderzoek naar het verhaal achter het schilderij van Thomas Stewart en ontdekte dat de persoon op het portret inderdaad een man was, Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d'Eon de Beaumont, een Franse diplomaat en spion. Vandaag de dag is hij een icoon voor de Britse travestieten die hem kennen onder de naam 'Chevalier d'Eon'.

Weddenschappen

Het verhaal van Charles d'Eon is bijzonder. In 1755 ging hij werken voor de geheime dienst van de Franse koning Louis XV. Die stuurde hem 8 jaar later als zaakgelastigde én spion naar Engeland. Na enkele maanden kreeg D'Eon ruzie met de Franse ambassadeur en werd hij betrapt op het vervaardigen van valse documenten.

D'Eon had schulden en belandde in de gevangenis, maar slaagde erin te ontsnappen. Hij vroeg de Franse regering om zijn schulden af te lossen. Die ging daarmee akkoord uit angst dat D'Eon staatsgeheimen zou prijsgeven, waaronder een plan om Engeland binnen te vallen.

Om niet te worden herkend, verkleedde D'Eon zich als vrouw. Na een tijdje kwamen er twijfels over zijn geslacht en werden er zelfs weddenschappen op afgesloten, maar D'Eon weigerde op de geruchten in te gaan.

Pas na zijn dood in 1810 wees een medisch onderzoek uit dat hij eigenlijk een man was. Zijn huishoudster zou uren nodig hebben gehad om van de schrik te bekomen.

Eonisme

De term 'eonisme', die in de psychiatrie wordt gebruikt voor mannen die zich als vrouw verkleden en gedragen, is afgeleid van D'Eons naam.

Het schilderij, dat nu de naam 'Chevalier D'Eon' heeft, hangt op dit moment nog in de Philip Mould galerie, maar zal waarschijnlijk een permanente plek krijgen in de British National Portrait Gallery.

Mould kocht het schilderij voor 10.000 dollar (zo'n 7600 euro), maar door het verhaal erachter is het nu waarschijnlijk 30 keer meer waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl