NOS NieuwsAangepast

Ophef regeling RNW-directeur

De vertrekregeling van directeur Jan Hoek van de Wereldomroep wordt voorgelegd aan minister van Bijsterveldt. Vandaag meldde NRC Handelsblad dat Hoek meer dan een miljoen euro mee kan krijgen als hij vertrekt.

De Wereldomroep moet drastisch bezuinigen en reorganiseren. De rijksbijdrage is verlaagd van 32 miljoen euro naar 14 miljoen. Daardoor worden van de 350 werknemers 270 ontslagen.

Sociaal plan

Zoals alle werknemers kan ook directeur Hoek een beroep doen op het sociaal plan. Dat komt volgens NRC voor hem neer op een afvloeiingsregeling van een half miljoen euro. Maar het vertrek gaat volgens de krant veel meer kosten, omdat Hoek ooit afspraken heeft gemaakt over een onvrijwillig vertrek.

Fons van Westerloo van de Raad van Toezicht laat weten dat Hoek water bij de wijn zal doen. "De regeling die hij heeft getroffen, stamt nog uit de tijd dat het niet op kon bij de omroep. Maar een vertrekregeling van zes maal het jaarsalaris zoals bij Jan Hoek is niet meer van deze tijd".

Als de directeur van de Wereldomroep vertrekt, moet zijn vertrekregeling aan de minister worden voorgelegd. Daarover zegt van Westerloo: "Ik denk dat hij geen miljoen mee gaat krijgen. Het zal ergens uitkomen tussen 4,5 ton en een miljoen".

Schandalig

Minister Van Bijsterveldt is nu al kritisch over de regeling met Hoek. "De omvang klinkt groot en in het algemeen werkt het kabinet aan het terugdringen van te hoge lonen," zegt ze, al benadrukt ze dat ze de concrete afspraken met Hoek niet kent.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de vertrekregeling schandalig, als het bericht over een miljoen euro klopt. De vakbond vraagt in een brief aan de Wereldomroep om opheldering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl