NOS NieuwsAangepast

Kamer België vertrekt uit protest

Bijna alle Belgische Kamerleden zijn gisteren uit protest het parlement uitgelopen. Ze deden dat om hun afkeer duidelijk te maken van het gedrag van hun collega Laurent Louis.

De Waalse rechts-populist schokte België gisteren door foto's te tonen van de autopsie van twee slachtoffers van Marc Dutroux. Hij zei daarmee te kunnen bewijzen dat de kindermoordenaar onderdeel uitmaakte van een groter netwerk.

Lijst pedofielen

Louis zette eerder deze week al een lijst op zijn blog met namen van mensen die volgens hem pedofiel zijn. Daarop stonden onder anderen politici, journalisten en politieagenten. Wie de lijst heeft samengesteld, is onduidelijk.

De meisjes werden door Dutroux gevangen gehouden in zijn kelder. Met de foto's zei Louis te kunnen bewijzen dat de meisjes Julie en Melissa niet zijn verhongerd toen Dutroux enige tijd in de cel zat, zoals de rechter concludeerde. Louis stelt dat de meisjes omkwamen door het misbruik van derden. Hoe hij de foto's in handen heeft gekregen, is niet duidelijk.

In België is geschokt gereageerd op de foto's. De vader van Julie heeft een klacht ingediend tegen Louis en hem gevraagd op te stappen.

Cordon sanitaire

De politici lieten hun afkeer blijken toen Louis gistermiddag het woord wilde nemen tijdens het vragenuurtje. Slechts vier Kamerleden, onder wie de parlementariërs van het Vlaams Belang, bleven zitten.

"Hij overschreed de grens van het aanvaardbare, niet enkel op politiek maar ook op menselijk vlak", legde een Kamerlid de actie uit.

"Dit is een trieste dag voor de democratie", zei voorzitter Flahaut achteraf. "Louis geniet parlementaire onschendbaarheid omdat hij een vertegenwoordiger is van de natie, maar het statuut staat niet alles toe."

Verschillende partijen hebben opgeroepen een cordon sanitaire op te werpen rond Louis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl