NOS NieuwsAangepast

Drummer 'The Band' overleden

De Amerikaanse drummer en zanger Levon Helm is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij drumde in de legendarische groep The Band en zong ook op veel liedjes van de groep, zoals 'The night they drove old Dixie down' en 'The weight'.

Helm werd in 1960 lid van The Hawks, de groep die later werd omgedoopt tot The Band en een tijdje de vaste begeleidingsband was van Bob Dylan. In 1968 maakte de groep zich los van Dylan en maakte direct de succesalbums 'Music from Big Pink' en 'The Band'. Kenmerkend was de meerstemmige zang, waarbij Helm opviel door zijn markante zuidelijke tongval.

Stemproblemen

Helm, een van de eerste drummers in de popmuziek die ook zongen, maakte ook enkele succesvolle soloplaten. In 2008 kreeg hij voor zijn album 'Dirt Farmer' een Grammy, en twee jaar later werd hem opnieuw een Grammy toegekend voor de opvolger 'Electric Dirt'.

De Amerikaan leed al een tijdje aan keelkanker, maar dat weerhield hem er niet van om op te treden. Ondanks zijn stemproblemen stond hij vorige maand nog enkele keren op het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl