NOS NieuwsAangepast

Patiëntdossiers Brabant op straat

De politieke partij 50Plus heeft de medische gegevens van duizenden Brabanders kunnen inzien. Fractieleider Henk Krol kon naar eigen zeggen op kinderlijk eenvoudige wijze inloggen op een afgeschermd deel van de site van het medisch onderzoekscentrum 'Diagnostiek Voor U'.

Krol werd getipt door een partijlid dat deze week tot zijn eigen verbazing toegang kreeg tot duizenden patiëntdossiers. De politicus deed vervolgens zelf ook een geslaagde poging om 'in te breken'. Volgens Krol was dat heel simpel. "Het wachtwoord was identiek aan de inlogcode", zegt hij. "Het is te genant voor woorden. Je kon bijvoorbeeld zien of iemand drugsverslaafd, een stevige alcoholgebruiker of hiv-positief is." Enkele dossiers heeft hij geprint en laten zien aan medewerkers van Omroep Brabant.

Misbruik

Het onderzoekscentrum 'Diagnostiek Voor U', dat in verschillende Brabantse gemeenten onderzoek doet voor ziekenhuizen, huisartsen en bloedbanken, heeft de site na de melding afgesloten. Volgens het centrum was dat uit voorzorg en zijn er geen aanwijzingen dat er gegevens op straat liggen.

Het centrum betreurt de situatie en zegt dat de gegevens "op illegale wijze" zijn ingezien. Het 50Plus-lid zou een inlognaam en wachtwoord van een arts hebben "misbruikt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl