NOS NieuwsAangepast

Breivik wilde ex-premier onthoofden

Anders Breivik was van plan de vroegere Noorse premier Brundtland te onthoofden toen hij het bloedbad op Utøya aanrichtte. Zij was zijn eerste doelwit, vertelde hij op de vierde dag van zijn proces.

Hij had haar onthoofding willen filmen en daarna op internet willen zetten. "Onthoofding is een traditionele Europese methode om de doodstraf toe te passen", zei hij. "Niet alleen al-Qaida maakt er gebruik van."

De sociaal-democraat Gro Harlem Brundtland, die tussen 1981 en 1996 drie keer premier van Noorwegen was, had het eiland al verlaten toen Breivik daar op 22 juli aankwam.

Superbom

Breivik vertelde de rechters ook dat hij veel meer mensen wilde doden op Utøya. Daar waren op het moment van de aanslag honderden mensen aanwezig. "Het doel was om ze allemaal te vermoorden."

Een ander plan van hem was om een olietanker te kapen en die vol te stoppen met explosieven. Met deze 'superbom' wilde hij de jaarlijkse 1 mei-parade in Oslo opblazen. Daarbij zouden dan duizenden mensen om het leven zijn gekomen. "Een communistenparade, van alle doden zou maar 10 procent onschuldig zijn", verklaarde hij.

Paleis

Eerder was al bekend geworden dat Breivik eigenlijk drie bommen had willen laten afgaan in Oslo. Naast het parlementsgebouw had hij ook het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij en het koninklijk paleis willen treffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl