NOS NieuwsAangepast

Plan CU: 23 miljard bezuinigen

De ChristenUnie komt met een plan om op termijn 20 tot 23 miljard euro te bezuinigen. De partij denkt dat de crisis alleen op te lossen is door de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de zorg te hervormen.

In het plan 'Idealen in crisistijd' wordt voorgesteld om onder meer de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar met drie maanden per jaar te verhogen. De WW moet het eerste half jaar betaald worden door de werkgever en de WW-duur wordt vanaf 2015 ingeperkt. De ChristenUnie wil de btw verhogen en de lasten op arbeid verlagen.

Loondienst

Ook wordt gedacht aan de verkleining van het basispakket, de verhoging van de eigen bijdragen en het in loondienst laten werken van specialisten. De hypotheekrenteaftrek wordt in 20 jaar beperkt tot 30 procent.

De ChristenUnie ontziet in haar plannen gezinnen met kinderen, chronisch zieken en gehandicapten. Er wordt ook niet gekort op ontwikkelingssamenwerking. Volgens partijleider Slob presenteert zijn partij "geen pretpakket, maar een wenkend perspectief".

Slob denkt dat met de plannen in 2013 het begrotingstekort op 3 procent uitkomt. Op termijn leveren de plannen dus 20 tot 23 miljard op. Het CPB gaat de plannen nog doorrekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl