Corporaties: uitstel huurverhoging

De extra huurverhoging voor rijke bewoners wordt bij het grootste deel een jaar uitgesteld»
De extra huurverhoging voor rijke bewoners wordt bij het grootste deel een jaar uitgesteld ANP

Het grootste deel van de scheefhuurders krijgt dit jaar toch niet 5 procent extra huurverhoging. Vanwege tijdsdruk en problemen rondom de invoering hebben de meeste corporaties besloten om de extra huurverhoging voor de rijkere huurders nog een jaar uit te stellen.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grootste corporaties van Nederland. Volgens de corporaties zijn er momenteel te veel onduidelijkheden over het wetsvoorstel om huurders met een inkomen van 43.000 euro of meer een extra huurverhoging van 5 procent op te leggen.

Zo moeten de inkomensgegevens vernietigd worden die corporaties de afgelopen maanden bij de Belastingdienst hadden opgevraagd. Volgens de rechter mogen corporaties de gegevens pas opvragen als het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar wanneer en of dit gaat gebeuren, is nog onbekend. Bovendien zijn er tussentijds enkele aanpassingen gekomen in het wetsvoorstel.

Slordig

"Erg slordig allemaal", noemt een woordvoerder van corporatie Woonbron de gang van zaken. "We lopen het komende jaar hierdoor ongeveer 1 miljoen euro mis." Hetzelfde zegt corporatie Mitros. "Die 1 miljoen euro hebben we hard nodig voor onderhoud, inversteringen en de heffing die het Rijk ons in 2014 oplegt."

Omdat corporaties maar eens per jaar de huren mogen verhogen, kiezen de meeste corporaties er nu voor om per 1 juli alleen de gebruikelijke huurverhoging door te voeren. Pas volgend jaar gaan ze de 5 procent extra heffen.

Andere brief

Enkele corporaties hadden de rijkere huurders al in een brief gemeld dat de huur met 5 procent extra verhoogd zou worden, nog voordat de rechter vorige week uitspraak deed. Zoals Stadgenoot in Amsterdam. Ook bij Ymere kunnen de brieven aan deze groep huurders niet meer worden tegengehouden. "We zullen er direct een andere brief achteraan moeten sturen", zegt een woordvoerder.

De wet veroorzaakte tot nu toe veel ophef. Zo raadde de Woonbond huurders aan om aangifte van privacyschending te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Daar kwamen enkele honderden meldingen binnen, aldus de Woonbond.

Deel deze pagina

Video

Voor meeste scheefhuurders geen huurverhoging

Voor het grootste deel van de scheefhuurders gaat de aangekondigde 5 procent extra huurverhoging, dit jaar niet door. Dat blijkt... uit een rondgang van de NOS langs de grootste corporaties van Nederland.

Audio

  • 'Het is te laat om de huurverhoging aan te zeggen' Goed nieuws voor scheefhuurders. De meesten van hen krijgen waarschijnlijk toch geen huurverhoging van vijf procent extra. De... meeste corporaties hebben besloten de verhoging een jaar uit te stellen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grootste corperaties.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio