NOS NieuwsAangepast

Kamer debatteert over Hedwige

De Tweede Kamer debatteeert met staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw om de Hedwigepolder voor eenderde deel onder water te zetten.

Het debat duurt van 11.15 uur tot 16.00 uur en wordt live uitgezonden op Politiek24.

Het kabinet wilde eerst de Zeeuwse Hedwigepolder helemaal droog houden, vanwege verzet in Zeeland, maar dat accepteerde Brussel niet. Bleker onderhandelde daarom langdurig met de Europese Commissie over aanpassing van zijn voorstel en kwam vorige week met zijn plan naar buiten.

In de Kamer lijkt weinig steun voor het voorstel. PvdA en SP zijn tegen en de andere partijen zijn zeer kritisch. Ook de PVV is tegen ontpoldering en wil een referendum over het plan. Alleen regeringspartijen CDA en VVD lijken het voorstel te steunen.

Einde discussie

Woensdagavond maakte de provincie Zeeland bekend dat het met tegenzin akkoord gaat met het plan van Bleker. Dat schreef Gedeputeerde Staten in een brief aan de staatssecretaris. "Na een periode van zeven jaar is het zaak om de discussie tot een einde te brengen", stond in de brief.

Provinciale Staten spreekt zich vrijdag uit over de overeenkomst die Bleker sloot met eurocommissaris Janez Potocnik.

Peijs

In het EO-programma Moraalridders herhaalde commissaris van de koningin Karla Peijs woensdagavond dat Gedeputeerde Staten en de Zeeuwen niets zien in ontpoldering. Maar ze wees ook naar het verdrag dat met Vlaanderen is gesloten en dat moet worden nagekomen.

"Als dit dan de zaak kan redden, dan doen we het. En dan nooit meer over ontpolderen praten", zei Peijs.

Antwerpse haven

Al jaren wordt gediscussieerd over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. In 2005 hebben Nederland en Vlaanderen een verdrag ondertekend over de verdere uitdieping van de Westerschelde. België wilde de Antwerpse haven beter bereikbaar maken voor grotere zeeschepen.

Om de natuurschade te compenseren werd afgesproken de Hedwigepolder onder water te zetten, maar het verzet in Zeeland tegen het doorsteken van dijken bleek groot.

Bleker beloofde vervolgens de Hedwigepolder te sparen, maar nu heeft hij een deel van dit besluit moeten terugdraaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl