NOS NieuwsAangepast

Fitch waarschuwt Nederland

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt dat Nederland zijn AAA-status kan verliezen als er geen goed bezuinigingspakket op tafel komt. Dat meldt de Britse nieuwssite The Telegraph.

Volgens Chris Pryce, de Nederland-expert van Fitch, is Nederland dicht bij een negatieve beoordeling. "Nederland loopt risico als de schuld groter wordt. Een zorgvuldige aanpak is aan te raden", zegt hij tegen The Telegraph.

Negatief

Als de nieuwe bezuinigingen Fitch niet bevallen, stelt het kredietbureau waarschijnlijk eerst de verwachtingen voor Nederland naar beneden bij. De verwachting gaat dan van stabiel naar negatief. Dan krijgt een land nog een bepaalde periode de tijd om maatregelen te nemen, voordat het bureau de kredietstatus eventueel verlaagt. Het is dus niet waarschijnlijk dat Nederland meteen wordt afgewaardeerd.

De opmerkingen komen op een belangrijk moment. De onderhandelaars in het Catshuis horen morgen of de bezuinigingsmaatregelen die ze hebben bedacht voldoende geld opleveren. Daarna volgen de slotbesprekingen over het definitieve pakket.

Wilders

Pryce benadrukt dat Nederland een goede reputatie heeft en dat PVV-leider Geert Wilders tot nu toe niet onverantwoordelijk met het begrotingsbeleid is omgegaan.

"Maar als er een situatie ontstaat waarbij zijn aanwezigheid niet langer past bij een stabiele regering, verwachten we dat de andere partijen de juiste conclusies trekken", aldus Pryce.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl