NOS NieuwsAangepast

Militairen poseren met ledematen

De Amerikaanse krant Los Angeles Times heeft foto's gepubliceerd van Amerikaanse militairen in Afghanistan die poseren met de overblijfselen van zelfmoordenaars. Het Pentagon heeft de actie van de militairen en de publicatie van de foto's veroordeeld.

De Los Angeles Times heeft de foto's in handen gekregen via een militair. De foto's, achttien in totaal, zijn gemaakt in 2010. Op een ervan poseren Amerikaanse militairen samen met Afghaanse agenten lachend met ledematen van zelfmoordenaars. Op een andere foto staan twee militairen die een hand vasthouden van een zelfmoordenaar waarvan de middelvinger omhoog staat.

Pentagon: niet publiceren

De betrokken militairen waren actief in de Afghaanse provincie Zabul.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de Los Angeles Times gevraagd de foto's niet te publiceren, maar de hoofdredactie gaf daar geen gehoor aan. De krant schrijft dat het zijn taak is om lezers onpartijdig te informeren over alle aspecten van de militaire missie.

Gevoelig moment

De militair die de foto's aan de krant gaf, zegt dat hij de aandacht wilde vestigen op de veiligheidsrisico's die ontstaan als individuele militairen zich niet houden aan de orders.

De publicatie komt op een gevoelig moment in de betrekkingen tussen de VS en Afghanistan. In januari verschenen er foto's op internet van vier Amerikaanse militairen die urineren op Afghaanse lijken. In februari kwam naar buiten dat er op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan korans zijn verband, en vorige maand schoot een doorgedraaide Amerikaanse militair 17 Afghaanse burgers dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl