NOS NieuwsAangepast

ABN Amro weigert kwijtschelding

Door economieverslaggever Eva Wiessing ABN Amro weigert 880 miljoen euro kwijt te schelden aan Griekse leningen. Dat heeft de bank aan de Grieken meegedeeld. ABN Amro had vanmorgen een vergadering over de kwestie in Londen met vertegenwoordigers van het Griekse ministerie van Financiën.

Tussen ABN Amro en Griekenland is een conflict ontstaan over leningen aan het Griekse Spoorwegbedrijf, Hellenic Railway Organisation en aan de metro van Athene. De bank heeft die bedrijven 1,3 miljard euro geleend.

Wanbetaler

ABN Amro zegt dat de Grieken niet hebben kunnen uitleggen waarom deze leningen op de lijst staan voor de herstructurering van de Griekse staatsschuld.

Wat er nu verder gebeurt met die leningen is aan de Grieken. Ze kunnen alles laten zoals het is en netjes rente en aflossing bljiven betalen. Maar ze kunnen ook naar de rechter stappen om de beslissing van ABN Amro aan te vechten. Een derde mogelijkheid is dat Athene stopt met de rentebetalingen aan ABN Amro.

De Grieken zeggen dat ze in dat geval juridisch niet als wanbetaler worden aangemerkt. Maar ABN Amro zal dan vrijwel zeker naar de rechter stappen. Zo'n juridische strijd kan jaren in beslag nemen. Volgens bronnen rond het ministerie van Financiën in Athene en de voorzitter van de Eurogroep, Juncker, maakt ABN Amro voor de rechter geen schijn van kans.

Verloren

Afgelopen februari bereikten internationale banken, na maanden van onderhandelingen, een akkoord met Griekenland over het kwijtschelden van een groot deel van de Griekse staatsschuld: een bedrag van meer dan 100 miljard euro. Toen pas ontdekte ABN Amro dat zijn leningen aan de staatsbedrijven ook vielen onder die grote herstructurering van de Griekse schuld.

Hoewel de bank het verlies meteen in de boeken opnam en de 880 miljoen euro dus als verloren beschouwt, gaf bestuursvoorzitter Gerrit Zalm meteen ook aan dat de bank alles zal doen om het geld binnen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl