NOS NieuwsAangepast

Brits koloniale geheimen openbaar

Groot-Brittannië is begonnen met het vrijgeven van koloniale archieven, die lange tijd geheim waren. Tijdens de dekolonisatie van 37 landen in de jaren 60 werden 8800 gevoelige dossiers overgebracht naar het moederland.

In 1961 formuleerde de Britse regering een protocol over hoe er moest worden omgegaan met gevoelige informatie uit de archieven. Materiaal dat de regering in verlegenheid kon brengen, bronnen blootgaf of misbruikt kon worden door de nieuwe machthebbers, moest worden verwijderd.

De operatie moest geheim blijven. Paginanummering moest worden aangepast als bladzijdes werden verwijderd en nepdossiers werden toegevoegd als hele mappen verdwenen. Bovendien mochten alleen "Britse onderdanen van Europese afkomst" inzage hebben in het materiaal.

Vorig jaar ontdekt

Pas vorig jaar werd het geheime archief ontdekt, toen enkele Kenianen de Britse overheid aanklaagden voor misstanden tijdens de onderdrukking van Mau Mau-rebellen. Bij het archiefonderzoek naar de zaak stuitte men op de 200 meter aan onbekende verslagen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beloofde toen "zo veel mogelijk documenten" openbaar te maken.

Een eerste deel van 1200 documenten is nu vrijgegeven door het Nationaal Archief. Vóór 2013 zal nog vijf keer een deel volgen.

Geen grote onthullingen

Volgens een archivaris van de National Archives leveren de documenten veel informatie op over de koloniale periode tussen 1930 en 1970. Toch verwacht hij niet dat er grote onthullingen gevonden worden over bijvoorbeeld de politionele acties tegen onafhankelijkheidsstrijders, want documenten die Groot-Brittannië echt in de problemen hadden kunnen brengen, werden destijds ter plekke verbrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl