NOS NieuwsAangepast

Cultuurprijs naar trendvoorspeller

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar trendvoorspeller Lidewij Edelkoort. Ze krijgt de oeuvreprijs omdat ze volgens het Cultuurfonds toonaangevend is voor de wereld van design en mode.

"Zij geniet internationaal aanzien en is een inspiratiebron voor creatieven. Zij kan in een vroeg stadium trends identificeren en haar toekomstvisie is daardoor van groot belang op de vormgeving van ons dagelijks leven", zegt het Cultuurfonds.

Aan de prijs is 150.000 euro verbonden. De helft daarvan mag Edelkoort vrij besteden. Met de andere helft moet ze een 'CultuurFonds op Naam' oprichten. Ze mag zelf de naam en het doel daarvan bepalen.

Trendconsultant

Lidewij Edelkoort is sinds de jaren 70 actief als trendconsultant. Tot haar klanten behoren bedrijven uit de modewereld en de schoonheidsbranche, die ze onder meer adviseert over kleuren. Ook geeft ze tips aan autofabrikanten en overheidsinstanties.

Vorig jaar ging de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs naar fotograaf en filmmaker Anton Corbijn. Lidewij Edelkoort krijgt de prijs op 26 november in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl