NOS NieuwsAangepast

Zware kritiek commissie op Albayrak

Het functioneren van Nurten Albayrak als directeur van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft geleid tot sociale onveiligheid in de organisatie. Dat is de conclusie van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Scheltema.

Volgens de commissie was er een groot gebrek aan vertrouwen in de leiding en heerste er in de organisatie een cultuur van verdeel en heers, zegt Scheltema.

Dominant

De commissie concludeert verder (.pdf) dat Albayrak dominant was en dat ze niet open stond voor kritiek. Veel directeuren zijn vertrokken vanwege een verstoorde verhouding met haar. Albayrak ging strategisch om met informatie.

Het kwam voor dat informatie onvolledig was en een enkele keer bezijden de waarheid, concludeert Scheltema. Volgens de commissie heeft dat in elk geval gespeeld bij haar salaris en bij het privégebruik van haar dienstauto.

Onvoldoende regie

Scheltema heeft verder veel kritiek op de raad van toezicht van het COA onder leiding van VVD-coryfee Loek Hermans. De raad is zich onvoldoende bewust geweest van de betekenis van signalen over sociale onveiligheid, zegt de commissie. Volgens Scheltema heeft de raad zich te veel gebaseerd op informatie van Albayrak zelf.

De commissie vindt dat de discussie over het salaris van Albayrak zich voortsleepte doordat de raad van toezicht niet op tijd met een duidelijk voorstel kwam. Volgens Scheltema had de raad eerder zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Doordat de raad dat niet heeft gedaan, zat er sinds 1 januari geen bestuur dat rechtsgeldige besluiten kon nemen, zegt de commissie.

Scheltema zegt verder dat opeenvolgende ministeries onvoldoende regie hebben gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl