NOS NieuwsAangepast

Grieken verbaasd over ABN Amro

Door economieverslaggever Eva Wiessing

Griekenland vindt het onbegrijpelijk dat ABN Amro niet wenst mee te betalen aan de Griekse schuldsanering. Morgen moet de bank een besluit nemen over de kwijtschelding van 880 miljoen euro.

ABN Amro voelt daar niets voor, omdat het om leningen gaat aan Griekse staatsbedrijven en niet om leningen aan de Griekse staat. Het ziet er dan ook naar uit dat de bank het conflict juridisch zal aanvechten. Maar volgens bronnen rond het ministerie van Financiën in Athene maakt ABN Amro geen schijn van kans voor de rechter.

Het conflict tussen ABN Amro en Griekenland gaat over leningen aan het Griekse Spoorwegbedrijf, Hellenic Railway Organisation, en de metro van Athene. De bank heeft die bedrijven 1,3 miljard euro geleend.

Criteria

Pas afgelopen februari ontdekte ABN Amro dat de leningen door Griekenland beschouwd worden als gewone staatsleningen. De Nederlandse bank werd dan ook vriendelijk verzocht om mee te doen met de grote herstructurering van de Griekse staatsschuld. Bijna driekwart van die leningen moest daarmee als verloren worden beschouwd; een bedrag van 880 miljoen euro.

ABN Amro kondigde meteen al aan dat de bank niet zomaar akkoord ging met dit verzoek. Bestuursvoorzitter Zalm zei ruim een maand geleden verbaasd te zijn over de samenstelling van lijst met Griekse staatsschulden.

Zalm toen: "We zijn in ieder geval verrast dat ons onduidelijk is welke criteria er gehanteerd zijn voor het plaatsen op die lijst van andere dan overheidsobligaties. Niet alle leningen van overheidsbedrijven staan op die lijst en zelfs van één bedrijf staan niet alle leningen van dat bedrijf erop."

Zalm zei de indruk te hebben dat het slordig was van de Grieken, of er zou iets achter kunnen zitten dat ABN Amro niet begrijpt. Griekenland kent meer dan 140 staatsbedrijven met schulden, en waarom zouden dan alleen deze staatbedrijven op de lijst staan waarvan de schuld moet worden kwijtgescholden? Zo luidt het verweer van de bank.

De Jager

Morgen heeft ABN Amro een vergadering met de Grieken en zal de bank een definitief standpunt innemen. Een lastig dilemma, want niet meedoen betekent dat er een jarenlange juridische strijd kan volgen waarvan de uitkomst ongewis is.

Want zelfs als ABN Amro die strijd zou winnen, weet niemand of Griekenland dan sterk genoeg is om de lening alsnog volledig terug te betalen. Maar instemmen betekent dat ABN Amro de 880 miljoen euro direct kwijt is. Een groot bedrag voor de bank die al sinds de gedwongen nationalisering in 2008 probeert om weer winstgevend te worden.

Minister de Jager moet dit alles met lede ogen aanzien. Hij mag zich als aandeelhouder van ABN Amro niet bemoeien met de bedrijfsvoering van de bank. Maar als het misgaat, dan gaat er wel een klein miljard aan belastinggeld verloren. In Nederland heerst het idee dat de Grieken het niet voor niets gemunt hebben op de leningen van ABN Amro.

De Jager heeft de Grieken de duimschroeven steeds verder aangedraaid en steeds hardere bezuinigingen geëist. Bovendien heeft De Jager in de vergaderingen van de Europese ministers van Financiën gedreigd om Griekenland failliet te laten gaan, zo zeggen bronnen in Athene. En was het niet onze minister die zo'n grote voorstander was van het idee om de banken mee te laten betalen aan de redding van Griekenland?

Rechtszaak

Maar diezelfde bronnen stellen dat er helemaal geen sprake is van een straf voor Nederland. "Dat is grote onzin", zegt een hooggeplaatste ambtenaar. "Wij wisten helemaal niet welke banken welke leningen in hun portefeuille hadden toen we die lijst opstelden."

In Athene begrijpen ze helemaal niets van de opstelling van de Nederlandse banken. Alle Europese banken met leningen aan Hellenic Railway Organisation hebben zich gemeld voor het kwijtschelden van die schuld, stelt de bron. "Behalve ABN Amro en een tweede financiële instelling. Maar daarbij gaat het om een veel kleiner bedrag."

Ook het verweer van ABN Amro dat het hier niet om staatsleningen gaat wordt verworpen in Athene. Anders dan die andere 140 overheidsbedrijven, wordt de schuld van Hellenic Railway Organisation door het Europees Statistisch Bureau Eurostat bij de Griekse overheidschuld gerekend.

Volgens de Grieken heeft het verzet van ABN Amro dan ook geen enkele zin. Een rechtszaak wordt met vertrouwen tegemoet gezien, zoals dat heet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl